Ät av naturen – nyttigt, gratis och gott

Lisen Sundgren är en av landets främsta experter på ätliga växter. Hon menar att själva letandet kan ge inre ro och ett liv mer i samklang med naturen.

I oroliga tider hjälper det mig att vara ute i naturen och känna att jag är en del av någonting större.

6 april 2020 08:30

Coronavirusets framfart ställer till bekymmer i vardagslivet. Att söka tröst och kraft i skog och mark är ett sätt att hantera sin oro och samtidigt få energi.

Jag upptäckte själv hur läkande naturen var när jag blev utbränd för många år sedan. Det enda jag ville då var att vara ute i skogen, säger Lisen Sundgren.

Den upplevelsen gav hennes liv ny inriktning. Hon sadlade om från skådespelare och utbildade sig till natur- och skogsterapiguide och örtterapeut. Hon har också skrivit flera böcker. I den senaste ”Äta vilda växter” (Bonnier Fakta), presenteras 33 vilda, ätliga vilda örter, blommor och bär.

Späda vårblad

Brännässlan väckte Lisen Sundgrens nyfikenhet på ätbara växter. I samband med sin rehabilitering fick hon praktikplats på en trädgård med tillhörande kafé. En vårdag plockade hon nässlor i massor för att göra soppa.

Jag fick en aha-upplevelse. Vad finns det mer för växter som växer vilt och som går att äta? Vad smakar de? Är de nyttiga?

Svaren var: Det finns ungefär 250 vilda växter i Sverige som är ätbara. De flesta smakar himmelskt – i alla fall om man tillagar dem rätt – och de är fullsmockade med vitaminer, mineraler och enzymer som gör oss gott. I nässlornas fall vitaminerna B och C, järn och kalcium. De växer över hela landet och är en av de allra första örterna att dyka upp på våren.

 Förutom att de är nyttiga är de helt gratis.

Berikande näringsflora

De vilda växterna kan verkligen berika vårt näringsintag. När vi levde som jägare och samlare fick vi i oss ungefär 500 olika grödor på ett år – i dag en bråkdel av det.

 Det beror på att mycket av de vi äter kommer från några få basväxer som vete, majs, ris och soja.

En av de vanligaste frågorna Lisen Sundgren får är om några växter är farliga att förtära.

 Ja, det finns giftiga växter. Man ska vara säker på vad man plockar – då är det ingen fara. I boken har jag tagit upp några stycken som går att förväxla.

Idegran, stormhatt, odört och sprängört hör till dem som det är bra att vara extra uppmärksam på. Lär känna dem och hur de skiljer sig från växten du har tänkt plocka. Alkaloider är en grupp kvävehaltiga aminer som förekommer i olika växter, bland annat odört, och har en stark inverkan på människokroppen.

Säkra kort

Nässlor, granskott, rödklöver och fläder är däremot sorter som är lätta att känna igen och som finns i så gott som hela landet.

 Färska rödklöverblommor är goda och vackra att blanda ned i sommarens sallader, soppor och desserter. Man kan också torka och mala dem och blanda i bröd eller kakor.

Över huvud taget finns det mer ätbart än vad man tror inpå knuten. Man behöver inte bo på landet eller ha en trädgård. Det är bara att gå ut i närmaste grönområde, park eller skog.

Vår allemansrätt ger oss stor frihet, men också ansvar.

 Inte störa eller förstöra. Så kan man sammanfatta den, säger Lisen.

I lagtexten framgår det att det finns saker som man inte får plocka. Dit hör till exempel bark, ollon, nötter eller kåda. Det har att göra med vad som spelade stor roll förr i tiden – nötter och ollon var viktigt när grisar, kor och får betade i skogen.

 Men så som den tillämpas i dag, innebär det att man kan plocka blommor, bär och svamp, det vill säga sådant som kommer tillbaka nästa år, utan lov av markägaren – förutsatt att man skördar försiktig, förklarar Lisen.

Inhemsk quinoa

En rolig och tacksam växt att börja med är svinmålla. Den växer på åkrar i trädgårdsland och rabatter från Skåne till Norrbotten.

 Bladen, blomtopparna och stjälkarna kan ångas, smörslungas och stuvas. Perfekta att blanda ned i soppor eller omeletter. De färska fröna går att använda precis som quinoa.

Vill man spara eller förvara växterna man hittar kan man ofta frysa dem, lägga in dem i lag eller torka. Man kan också koka saft eller sylt. Lisen har mängder med recept som hon delar med sig av.

 Jag äter någonting vilt varje dag. Det kan bli en kopp grante, olika örtsaltsblandningar eller hummus på svinmålla. För mig är det ett sätt att leva.
Nässelsoppa med kardemumma

Det här är Lisens tolkning av ett recept som kocken Rune Kalf Hansen skapade till deras bok ”Det vilda köket”. Det går fint att byta ut kardemumman mot vanilj.

4 portioner

4 gula lökar

smör till stekning

1 liter vatten

1 1/2 liter nässlor

4 deciliter gröna ärtor eller 2 avokador

4 hela kardemummakapslar eller 1/2–1 teskedar stött kardemumma

25 g smör

salt och peppar

Gör så här:

Hacka löken grovt och fräs den glansig i lite smör i en kastrull. Tillsätt vatten och nässlor. Ge det hela ett uppkok och låt sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ärtor eller avokadofruktköttet och kardemummakapslar i en mixer, häll i nässlor och kokvatten och mixa soppan slät.

Häll tillbaka soppan i kastrullen, rör ned smör och smaksätt med salt och peppar. Värm på snabbt och servera.


Allemansrätten – inte störa och inte förstöra

+ Lagen tolkas så att man kan plocka blommor, bär och svamp som kommer tillbaka nästa år utan att be markägaren om lov. Givetvis med hänsyn.

+ Det finns också en rad växter som är fridlysta och inte får plockas samt växter som är sällsynta och rödlistade.

+ Mossor och lavar är ofta rödlistade och tar lång tid att växa. Var alltid påläst och varsam om dem.

+ Det är inte tillåtet att bryta grenar, karva i eller riva loss näver eller bark från träden.

+ Mer information om allemansrätten hittar du på Naturvårdsverkets hemsida, naturvardsverket.se artdatabanken.se.

Källor: Naturvårdsverket, ”Äta vilda växter” av Lisen Sundberg.


Lisens tre favoriter

1. Nässlor.

”Nyttig och lätt att göra soppa på. Härlig vårbudbärare!”

2. Myskmadra.

”De är fin en smaksättare. De har en söt, vaniljaktig smak.”

3. Svinmålla.

”Påminner om spenat. Går att äta som den är eller tillaga på olika sätt. Jag brukar göra en slags hummus med gula ärtor och olivolja på den.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Wallström/TT