Åtal väckt mot kyrkohotaren

Nu har åtal väckts mot den man i övre medelåldern som misstänks ha hotat två kyrkoanställda och sagt att han skulle bränna ned Västra Vingåkers kyrka. Den misstänkte sitter häktad sedan i fredags.

18 mars 2019 17:00

Det var i februari som mannen via meddelandetjänsten messenger ska ha hotat två anställda i Västra Vingåkers församling till livet. Något mannen själv har medgett i förhör.

Redan i augusti 2018 dömdes mannen för olaga hot mot en av de personer som han nu åtalats för att ha på nytt tagit kontakt med slutet av januari i år I ett mejl skrev han att han inte mådde bra psykiskt.

Att han tog kontakt igen gjorde den anställde otroligt rädd och en polisanmälan gjordes då personen fick en känsla av att det skulle komma mer.

Den 12 februari kontaktades en annan församlingsmedarbetare. Under natten hade han skickat meddelande via messenger och hotat med att bränna ner Vingåkers kyrka och Kyrkans hus. "Förmodligen blir det min avskedspresent när jag lämnar världens mest hemska och ogästvänliga by" skrev han bland annat.

Personen som fick hotet tog allvarligt på det och polisanmälde, men uppfattade det även som ett rop på hjälp.

Hotet bestod bland annat i att mannen påstod att han hade slagit ihjäl cirka 90 personer och han skrev att "... jag måste erkänna att jag älskar när livet lämnar dom. Det sista andetaget från dom är det bästa jag vet. Så hjälplösa."

I de nattliga meddelanden han skickade riktades hot mot de två medarbetarna i Svenska kyrkan som han ansåg hade slagit undan benen för honom. Mannen har tidigare varit mycket engagerad i församlingen.

Mannen har medgett i polisförhör att han skrivit meddelandena för att han tyckte att de hade gjort honom illa. Han säger även att han förstår att de uppfattades som hotfulla.

Den 21 februari fick den nu åtalade tre månaders kontaktförbud, men det skulle bara dröja en vecka innan han bröt mot det.

Det gjorde han genom att skicka e-post till en av de två anställda som han tidigare hade hotat. Mannen har även erkänt att han överträtt kontaktförbudet.

Efter att ha brutit mot förbudet ringde mannen till polisen och berättat att han mejlat den kyrkoanställda. Han lät även meddela att han tänkte fortsätta med det för att få reda på varför han hade fått kontaktförbud.

Den misstänkte har uppgett att han sedan tidigare är dömd för två fall av mordbrand och "ett gäng" olaga hot.

I fredags häktades mannen, misstänkt för brott mot kontaktförbud, samt ett övergrepp i rättssak som ska ha ägt rum mellan tisdag och onsdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa