Avlivad hund glömdes bort i kylrum – ägare kräver skadestånd

Den åttaåriga tiken hade varit sjuk i några veckor när hon fick kramper. Ägarna tvingades ta det tunga beslutet att avliva hunden hos veterinär.

Askan skulle de hämta inom tre veckor. Men tikens kropp glömdes bort i veterinärmottagningens kylrum. Familjen kräver nu skadestånd.

12 mars 2019 06:11

Den 3 februari uppsökte familjen en veterinärmottagning i Nyköping då tiken inte kunde andas efter upprepade krampanfall. Hunden hade varit sjuk i några veckor och flera undersökningar och provtagningar hade gjorts på en veterinärklinik i Stockholm, utan resultat.

På veterinärmottagningen i Nyköping tog ägarna därför beslutet att tiken skulle få somna in. Familjen uppger att allt gick lugnt till och att tiken fick lugnande innan hon fick somna in.

Veterinärmottagningen skulle ombesörja kremeringen och familjen blev lovad att askan skulle finnas att avhämta inom två till tre veckor.

Tre veckor senare, den 25 februari, utgick familjen från att kroppen var kremerad och åkte till mottagningen för att hämta askan. På mottagningen blev det "bryskt bemötta" skriver de i sin anmälan till Jordbruksverket. Veterinären meddelade att kroppen fortfarande var på kremering och bad dem återkomma.

Den 8 mars kunde de till sist hämta askan efter hunden. Veterinären berättade då att ett mänskligt misstag begåtts och att veterinären glömt att ringa dem som hämtar döda djur. Kvarlevorna efter hunden hade därför blivit bortglömd i veterinärmottagningens kylrummet i en månad.

Nu har familjen gjort en anmälan till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, via Jordbruksverket som är tillsynsman. De begär skadeståndsanspråk för psykiskt lidande och oetiskt förfarande av avlivad hund. De kräver även att rutinerna på veterinärmottagningen ses över och kräver avgiften för veterinär och avlidningskostnader tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist

Ämnen du kan följa