Måndagsmorgonen blev dramatisk för Ingemar Lindholm, 84 år, och Pia Schmeidel, 74 år på Ekenhovsvägen i Baggetorp.
– Jag var ute i trädgården när det kom en herre som sa att han var målarmästare. Han sa att jag behövde måla om huset och då berättade jag att jag precis tagit in anbud för arbetet, säger Ingemar Lindholm.
Den propert klädda mannen talade engelska och sa att han var från Wales. Han erbjöd sig måla om huset för 25 000 kronor.
Ingemar Lindholm gick in för att rådgöra med sambon. Runt hörnet kom en vit skåpbil med sex män i. De hade med sig en högtryckstvätt och började spola bort färgen på huset. Ingemar ifrågasatte arbetet men fick inget gehör.
– De var aggressiva och jag vågade inte köra iväg dem.
”Målarmästaren” upptäckte hela tiden nya skador på panelen och sa att den behövde bytas och gav olika kostnadsförslag. Till slut var han uppe i 90 000 kronor för att byta panelen utöver de 25 000 kronor som målningen skulle kosta. När Ingemar frågade om rutavdrag fick han veta att det var svarta pengar i kontanter som gällde.
– Jag sa att jag inte har så mycket pengar och då var de inte artiga längre.
På andra sidan gatan bor Agneta Koljo och hon reagerade när hon såg skåpbilen och männen som inte var klädda som typiska hantverkare. En titt i en Facebookgrupp för området bekräftade att utländska ligor synts till i trakten. Från sitt köksfönster såg hon hur männen började tvätta och riva bort panel.
– Jag ringde till Ingemar och frågade ”Är det här ett jobb som du har beställt?”, säger Agneta Koljo.
När Agneta förstod hur det låg till, erbjöd hon sig att ringa polisen.
Tack vare Agnetas samtal fick Ingemar stöd i att han var tvungen att försöka avbryta arbetet innan huset var fullständigt i spillror.
– Jag sa att jag hade fått en varning och att jag vill att de avbryter. Då fick de svarta ögon, säger Ingemar Lindholm.
Männen krävde 6 000 kronor för fasadtvätten men fick åka tomhänta därifrån. Då hade de arbetat en dryg timme.
Förödelsen efter tvätten är stor. Färgen hänger i flagor och vattnet har trängt in i träet. Den norra gaveln saknar panel och brädorna ligger i en hög på gräsmattan. Ingemar Lindholm kunde aldrig tänka sig att just han skulle bli utsatt för något liknande. Han har läst om fenomenet med utländska hantverksligor.
– Det var tydligt att jag aldrig skulle få tid att tänka efter. De var väldigt skickliga. Nu förstår jag att folk blir lurade på pengar.
Efter att hantverkarna lämnat huset i Baggetorp, där de rivit ned fasad och sprutat vatten, fick polisen tag i dem.
Hantverkarna hade avslutat fasadrivningen, men var kvar när polisen kom.
En förundersökning inleddes men lades senare ner, med motiveringen att uppgifterna inte ger anledning att tro att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats.
– Det bedöms vara av civilrättslig karaktär. Hantverkarna påstår att det finns ett avtal, den som drabbats säger att det inte finns ett avtal. Det är bevissvårigheter och bedöms vara en civilrättslig tvist, säger Thomas Agnevik, presstalesperson i polisregion Öst, som uttrycker frustration med lagstiftningen, som lämnar visst utrymme för den här typen av brott.
Om två parter är oense om ett avtal är det generellt inte ett polisärende, utan en tvist som får drivas civilt. Här hävdar hantverkarna sannolikt att det finns ett muntligt avtal och även om det drabbade paret vet helt säkert att de inte beställt tjänsten, står ord mot ord.
– Det här vet ju hantverkarna. Det är det mest tragiska, att de vet hur det fungerar och håller sig precis på gränsen till det straffrättsliga. Det är så många som råkar illa ut varje år. De som gör så här livnär sig på att lura personer, ofta äldre. Det är vedervärdigt, säger Thomas Agnevik.
Hans råd till drabbade är att genast ringa polisen, på larmnumret 112.
– Sånt här räknar vi som pågående brott. Man ska aldrig vara rädd för att begära samhällets hjälp i en sådan här situation. Det är viktigt att vi kan komma och avbryta direkt när det sker, men ofta hinner det bli skador och förluster, redan innan vi hinner fram.