Bakningen femdubblas på fettisdagen

Den 5 mars är det fettisdagen. I Julitas lanthandel är man väl förberedda. Den här dagen ska det bakas omkring 300 semlor i butiken.

4 mars 2019 15:19

"Sveriges godaste semlor" står det på Julita nytts löpsedel som pryder entrén till Ica nära Julitahallen.

– Det är våra kunder som tycker det, säger Lola Jansson som jobbar i butiken.

– Hemligheten står där, säger hon och pekar mot en stor vit plastbunke med lock.

I den ligger den krämiga mandelmassan. Den som är gjord enligt butikschefen Marcus Terneborns recept.

– Han har uppgraderat den i år. Så nu har den blivit ännu bättre, säger Lola Jansson.

Strax efter jul bakades de första semlorna i butiken.

– I början kommer bara semmelnördarna. Sedan kommer alla andra.

En vanlig dag bakas 60 semlor i butiken. På fettisdagen bakas 300 stycken. Personalen är på plats i butiken extra tidigt för att de första semlorna ska finnas i butiken när den öppnar.

Semmelbaket läggs på det ordinarie arbetet under den här perioden.

– Men det är ju så roligt för att de är så populära. Mängden ökar för varje dag. Men det är ju under en begränsad period vi håller på med det här.

Degen kommer till butiken i form av färdiga bullar som tinas och jäses. Bullarna bakas på morgonen tillsammans med det övriga brödet.

Lola Jansson gör 12 semlor i taget. Efter att hon skurit locken av dem spritsar hon rikligt med mandelmassa på brödet. Mandelmassan toppas med lite hackad mandel. Ovanpå det spritsar hon grädden.

– En del vill ha lite grädde, andra vill ha mycket. Men eftersom det är lättare att ta bort grädde när man kommer hem än att lägga dit, så ska det vara mycket grädde, säger hon.

Sedan lägger hon locket på och pudrar bakverket med florsocker.

I dag finns en rad olika varianter på semlor. Men i den här butiken håller man sig till den klassiska och vaniljsemlan, som ett alternativ till den som inte kan äta mandel.

– Det blir lite konstigt när den här perioden är över. Vi räknar med att kunderna efterfrågar semlor ett par dagar till. Sedan tror vi att det minskar. Vi kör på tills vi märker att ingen vill ha dem längre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius