Joakim Karlsson är precis klar med tröskningen på gården i Bärby och kommer när som helst att börja med plöjningen. Att plöja och vända upp och ned på alla halmrester i jorden är viktigt i kampen mot snömögel.
– Jag räknar med att plöjningen ska räcka för att förhindra eventuellt angrepp. Om halmrester ligger ovan jord hjälper det till att sprida svampsjukdomar till grödorna, säger Joakim Karlsson.
Sämre avkastning
Det var i våras som han fick 60 procent av höstsådden förstörd på grund av snömögel och han fick så om 15 hektar mark. Det ledde till högre kostnader, samtidigt som avkastningen på vårsådd är cirka 20 procent lägre än för höstsådd.
– Vi lantbrukare har kunnat trösta oss med att priserna har gått upp ungefär 40 procent på grund av bränderna i Ryssland. Hade det inte varit för prisökningen hade det varit ett mycket kännbart år.
Det är ovanligt med snömögelangrepp och frånsett den förstörda sådden i vintras drabbades lantbruket senast 1983. Det finns inga försäkringar man kan teckna utifall det händer, men det finns en rad moment som man som lantbrukare kan tänka på.
– Förutom plöjning, något som tar dubbelt så lång tid som den vanligare metoden kultivering, kan man tänka på vad man sår för spannmål, vilken gröda man har innan höstvetet.
Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning