Amma utan problem med råd från Elin

Det började med att Elin Karlsson fick svåra problem med amningen när första barnet föddes. Nu hjälper sjuksköterskan i Oppeby andra föräldrar i nöd.

Elin Karlsson gör hembesök för att observera amningen men tar också emot mammor och föräldrar i sitt hem i Nyköping.

Elin Karlsson gör hembesök för att observera amningen men tar också emot mammor och föräldrar i sitt hem i Nyköping.

Foto: Privat

Barn2020-06-25 23:00

För Elins del började alltihop 2018.

– Jag fick väldigt svåra amningsproblem. Det blev en bröstböld och jag hade sår som var kvar i tre månader men valde att fortsätta amma ändå.

Hon läste på mycket för att få mer kunskap.

– Jag sa till min man att om jag reder ut det här ska jag se till så min kunskap når flera.

Elin fick vid den tiden mycket hjälp av Amningshjälpen som är en ideell landsomfattande organisation. Där utbildade hon sig till hjälpmamma, en ideell amningsrådgivare.

Ganska snart blev hon gravid igen. Sonen föddes sommaren 2019 och Elin var då färdigutbildad hjälpmamma. Amningen med barn nummer två gick mycket smidigare och samtidigt började hon ta emot samtal från nyblivna mammor i hela landet.

– Jag gav dem råd via mejl, sms och telefon och insåg att det fanns många förtvivlade mammor, ibland ensamma mammor, som inte visste vart de skulle vända sig.

– Jag märkte att jag kunde göra skillnad i ämnet.

Elin sökte en del kurser på högskolan, bland annat Amning på avancerad nivå, och blev klar den här sommaren vid Borås högskola. 

– Jag valde att starta ett företag för att förhoppningsvis jobba mer med den här typen av frågor.

Med rådgivningen känner hon också att det är synd att så många mammor som vill helamma ändå hamnat i en situation med ersättning istället för bröstmjölk. 

– Hade de fått mer information direkt efter förlossningen hade det säkert kunna förebyggas. 

Elin berättar att många nyblivna mammor har sår som gör ont, det beror ofta på att barnets tag om bröstvårtan är dåligt.

– Istället för att rätta till det får de ofta tips om ersättning. Idag finns nästan bara två läger: antingen ammar man eller så flaskmatar man barnet. 

Problemet är bara att börjar man med ersättning går den egna mjölkproduktionen ner lite och då behövs mer ersättning.

– Det blir en ond spiral och mamman börjar tvivla på att hon kan amma. Jag vill komma in och hjälpa dem tidigare, innan de hamnat i det läget. Många som ringer mig vet inte vart de ska vända sig. 

Elin berättar att det finns ett glapp i vården i de här frågorna, även om BVC och BB har ett formellt ansvar.

– Amningen är en liten del i sammanhanget för BVC och fokuset ligger ofta på barnet.

Mammorna blir också utskrivna från BB väldigt fort. När då mjölkstasen (svullnaden) kommer, mjölken rinner till och man kanske får feber så förstår man inte vad som händer. 

– Mamman vet kanske inte att det är normalt och övergående. Att hon kan lindra besvären med varmt vatten, ta Ipren eller Alvedon, och använda olika grepptekniker för att hjälpa barnet med taget när brösten är som mest spända.

Stress leder till att brösten inte alltid släpper ifrån sig mjölken, vilket också kan hindra amningen från att komma igång och fungera. Men 98-99 procent av de nyförlösta sägs ändå ha tillräckligt med mjölk bara de får rätt hjälp.

Ökar eller minskar amningen i Sverige? En vecka efter förlossningen helammas ungefär 80 procent av barnen, visar statistiken. Rekommendationen säger helamning fram till sex månaders ålder men 2015 var den siffran bara 14 procent.

– Det är väldigt lite. Och bara 49 procent delammar barnet vid den tiden så många ammas inte alls.

Elin tar också upp jakten på att snabbt få tillbaka sin kropp och sitt liv som det var innan man fick barn, med träning och så.

– Det går absolut att vara ifrån ett helammat barn tidigt, men då behöver du veta hur du ska göra för att få det att fungera. 

"Tro på din förmåga"

Namn: Elin Karlsson

Ålder: 29

Bor: Oppeby i Nyköping.

Gör: Mammaledig. Amningsrådgivare i egna företaget Elins Amningsstöd. Hemsida: elinsamningsstod.se

Familj: Man och två barn (1 och 2 år).

Bästa amningstipset: Tro på din förmåga och på dig själv. Skaffa kunskap. Var nära och lyssna på ditt barn.

Elin hjälper till med: Amningsförberedande kurser i grupp, fysiska träffar i Nyköping men även digitalt. Privata amningsförberedande samtal. Rådgivning och stöd efter förlossning och under amningsresan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!