Sedan många år finns en uttalad nollvision mot barnvräkningar i Sverige, men trots det fortsätter de att öka. Förra året vräktes 572 barn i landet – en ökning med 123 barn jämfört med 2020.
I Eskilstuna uteblev ökningen. Tvärtom minskade antalet barn som fick uppleva att en eller båda föräldrarna blev av med sin bostad från 19 till 18. Men det totala antalet vräkningsärenden med barn, tio stycken, placerar kommunen på femte plats i hela landet efter Malmö, Stockholm, Västerås och Göteborg.
– Storstäderna i topp förväntar man sig, men Västerås och Eskilstuna måste man undersöka djupare för att förstå, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.
I nio av de tio fallen handlade det om en ensamstående förälder, varav sex kvinnor och fyra män. Ensamstående föräldrar är i majoritet även i övriga landet. Åtta av tio berodde på hyresskulder, vilket även det speglar riket i stort.
– Cirka 80–85 procent av fallen handlar om obetalda hyror.
Davor Vuleta arbetade tidigare som inspektör och beskriver avhysningar av barnfamiljer som "den värsta arbetsuppgiften" för myndighetens personal.
– Att komma in i ett barnrum och leta efter tillgångar eller se leksakerna på golvet när man ska vräka någon känns inte bra i magen. Tack och lov bor vi i Sverige där barnen inte hamnar på gatan och socialen hjälper till att hitta boenden. Men i många fall tvingas de bort från kompisar och skola. De drabbas hårt trots att de inte gjort något dumt.
Sett till alla vräkningar, med eller utan barn, är ökningen i Eskilstuna påtaglig. Sammanlagt 63 hushåll avhystes förra året från sina bostäder, jämfört med 49 året innan. Sedan 2018, då vräkningarna var 30 till antalet, handlar det om en dubblering.
– Det är en väldigt kraftig ökning, och svårt att svara på vad det beror på. Men överlag ser trenden likadan ut, och det är väldigt oroande. Färre människor har skulder, men skulderna blir överlag större. De som har det tufft får det svårare.
Hur ska man tänka om man ligger i farozonen?
– Vid vräkning har det redan gått väldigt långt. Förebyggandet måste ske långt tidigare. Kan man inte betala hela eller delar av hyran ska man ta kontakt och försöka komma överens med hyresvärden. Man kan också kontakta kommunens skuldrådgivning som kan hjälpa med planering.