Barnen fick smaka på nya rätter

På menyn stod bland annat chapli, sambosa och ris med morötter och russin. Efter den tio månader långa utbildning var det dags att duka upp till avslutningslunch för den första gruppen i projektet Mika.

26 mars 2019 17:02

Syftet med integrationsprojektet Mika, mat och integration i Katrineholm, är att ge utrikesfödda erfarenhet och en skjuts in på arbetsmarknaden.

Under tio månader har deltagarna varvat praktik med teori. Latifva Mohammed Nabi och Alaa Alejely Mohammed är två av kvinnorna som deltagit i projektet. Latifva Mohammed Nabi har bland annat praktiserat i köket på Stavstugans förskola i tre månader.

– Jag tycker om att laga mat och baka. Här har jag fått prata svenska också. Det har varit jättebra och roligt, säger hon.

Alaa Alejely Mohammed har gjort sin praktik i Vingåker.

– Nu har jag fått ett timvikariat. Sedan hoppas jag kunna gå på restaurangskola, berättar hon.

Under tisdagen var det avslutning för de första deltagarna i projektet. Avslutningslunchen serverades på Stavstugans förskola.

Latifva Mohammed Nabi och Alaa Alejely Mohammed lagade maten tillsammans med kocken Anna Frisell.

En del i projektet är också att fler maträtter med inspiration från nya matkulturer ska utvecklas och serveras i den offentliga verksamheten. Måltiderna ska även testas och utvärderas av restauranggästerna.

Därför dukades även ris med morötter och russin, vegetarisk chapli, nötgryta, sambosa, tzatziki och sallader upp till barnen på förskoleavdelningarna.

– Vi hoppas att barnen ska tycka om maten, sa Alaa Alejely Mohammed som vidareutvecklat flera av de traditionella recepten tillsammans med Latifva Mohammed Nabi.

– Vi behöver få in mer mat från andra kulturer i de offentliga måltiderna, konstaterar Kerstin Thuresson, projektledare för Mika.

Kocken Anna Frisell håller med.

– Vi blir ju ett mer kulturellt land. Och människor som flyttar hit vill ju ha sina maträtter också, säger hon.

På det låga bordet inne på en av förskoleavdelningarna stod fat och tallrikar med mat från andra delar av världen. Suheib Abukar ville gärna smaka av allt som erbjöds.

Väl på sin plats tog han en stor tugga av den arabiska köttgrytan och tuggade långsamt. Sedan kom betyget.

– Den var god.

Mika-projektet är ett samverksansprojekt mellan det lokala näringslivet och Katrineholms kommun.

Projektet mat och integration i Katrineholm pågår till och med november 2020.

Chapli

1 zucchini

5 råa potatisar

2 morötter

1 gul lök

1 dl maizena/vetemjöl

1-2 vitlöksklyftor

1 dl finhackad persilja

salt och peppar

Riv alla ingredienser och blanda samman med mjölet, till en smet. Forma till plättar. Stek eller grilla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa