– När Jonas fyller 50, om sex år, ska vi bjuda in till fest i huset, säger Anna Hammar när hon visar runt i det gamla huset tillsammans med sin make.
Ytskiktet är mer eller mindre bortmonterat och här och var skiner sensommarsolen in genom glipor i väggarna. Huset är långt från kalasredo – dessutom ska det flyttas.
– Det är lite som lego, säger Anna, om arbetet med att plocka ner och bygga upp, som de har framför sig.
Huset ligger vid Fyrby gård i Blacksta, och paret Hammar bor mellan Vadsbro och Bettna.
De köpte sin skogstomt för 16 år sedan och har förutom sitt bostadshus byggt ett garage, syateljé med gästloft, förråd, hönshus, vedbod, lekstuga och växthus.
Nu ska gården kompletteras med den gamla handelsboden som just nu är belägen drygt sex och en halv kilometer bort.
– I vintras byggde jag ett magasin på åtta gånger 14 meter där vi kan ställa in alla fönster och dörrar, säger Jonas.
Det var Annas bror som först fick höra att ägarna hade bestämt sig för att släppa taget om den alltmer väderslitna byggnaden Östergården och förmedlade kontakten. Nu har Anna och Jonas fått den som gåva.
– Det känns fantastiskt att få chans att rädda den här gamla byggnaden, säger Anna.
Sommaren har ägnats åt att plocka ner huset inifrån. De har försökt hitta en balans mellan effektivt arbete och att ta sig tid att bevara och dokumentera husets historia.
– Det verkar som att man har unnat sig att tapetsera om vissa rum ganska ofta, säger hon.
Rum med närmare tio lager tapet, vissa som ser ut att vara från ungefär samma tidsperiod, vittnar om de olika skepnader som väggarna har haft genom åren.
Till vardags arbetar hon som rekvisitör på Scenkonst Sörmland. Jonas är kock på Länsstyrelsen. Hemma på gården har de en äppelodling med 500 träd, vilket är en av många bisysslor som i framtiden ska få ta plats i den för dem nya byggnaden.
Där vill de kunna musta äpplen och sälja den färdiga produkten i någon form av multifunktionell gårdsbutik. De vill också kunna ta emot besökare för exempelvis matlagningsaktiviteter. Och Anna ser fram emot att kunna hålla workshops kring olika typer av handarbete.
– Jag drömmer om ett stort kök utan fast inredning där man kan musta äpplen en vecka, brygga öl nästa vecka och slakta ett vildsvin den tredje veckan, säger Jonas.
De vet inte exakt vilket år huset är byggt eller om det ens uppfördes på den exakta platsen. Men Isaac Alfred Kjellgren var den första att bedriva handelsbod på platsen år 1860. Bara tre år tog Stockholmaren Carl Adolf Vall över, för att 1965 uppförde Årdala sockens första handelsbod, Vallhalla, längs riksväg 53.
– Här ser man var disken har stått, var handlarens fötter har nött och var kundernas fötter har nött. Det är tydligt att den har använts länge, säger Jonas.
Golvet är dessvärre murket, men delar av det kommer att bevaras.
De har redan lagt ner mycket arbete, energi och drömmande på sitt ödehus. Men det finns fortfarande frågetecken, och det är inte förrän de kommer ner till husets stomme och grund som de räknar med att kunna göra den avgörande bedömningen.
– Det värsta vore om vi hittar någon form av hussvamp i grunden, säger Jonas.
– Men vi känner att vi räddar det och vi tror att huset är snällt och vill följa med oss, fyller Anna i.