Matproducenter i Sörmland visade i går upp en del av sin verksamhet. Bland andra kunde man besöka Warbro kvarn, Jürss mejeri och Ändebols gård.
På Ändebols gård mellan Bettna och Katrineholm driver familjen Molitor gårdsbutik och kafé som är öppet från maj till oktober. Familjen odlar främst tomater men säljer också andra grönsaker. Dessutom har man får och säljer kött. I går gick det att se hur det går till när får klipps. Man kunde också äta tomatsoppa på tomater från växthuset eller titta på hur det går till att spinna ull.
– Vi är med på Aptitrundan för att vi är med i Sörmlands matkluster. Vi tror på ett samarbete för att visa upp vad det finns för mat i Sörmland. Som liten företagare kan det vara svårt att hinna med att marknadsföra sig, sa Katarina Molitor.
Katarina och maken Magnus Molitor skulle vilja se fler i Sörmland som satsar på att odla grönsaker. De menar att det finns en efterfrågan.
– Kunderna är så intresserade så det känns inte som om konkurrens skulle vara något problem. Kunderna frågar efter andra grönsaker också som vi inte har, sa Magnus Molitor.
I växthuset, där tomaterna växer i långa rader, gick det i går att provsmaka olika sorter. Barnen Ville och Hedvig Sivén Eklund från Nyköping lät sig smaka. Deras mamma Linda Eklund tyckte om idén med Aptitrundan.
– Det här är jättetrevligt med tanke på att de som har närproducerad mat visar upp sig, sa hon.
Själv försöker hon köpa en del närproducerad och ekologisk mat.
– Det är en stor klimatfråga som man behöver tänka på i högre utsträckning, sa Linda Eklund.