Varje år arrangerar organisationen Håll Sverige rent skräpplockardagarna. I fjol gjorde Flens kommun en större satsning på än någonsin tidigare då, förutom skolor och förskolor, även företag och privatpersoner uppmanades att ställa upp och plocka skräp.
Taktiken gav resultat. Flens kommun utsågs till årets skärpplockarkommun, av 220 deltagande kommuner. I prispotten låg en konsert med Panetoz, som dock har fått skjutas upp på grund av pandemin.
På Bettna skola ser eleverna fram emot den årliga skräpplockardagen som här arrangeras i slutet av april. Då ska de städa snyggt i naturen, öva på sopsortering och grilla. Förra året hittade de såväl mindre plastskräp som ölburkar och skrymmande metallskrot i skogen. Nike, Hedvig, Alfons och Alfred går i årskurs två och tre och tycker att det är dåligt att folk skräpar ner i naturen.
De fyra barnen är rädda att skräpet ska skada olika djur och att sjöar och hav ska fyllas av smuts. Dessutom oroar de sig för växthuseffekten och hur den påverkar människor. Och det blir ju inte så snyggt om det ligger skräp överallt, funderar de.
– Det är inte bra, sammanfattar de samstämmigt.
Att uppfinna någon slags robot som städar bort det som ligger och skräpar kunde vara en god idé, tycker Alfons. Men det lättaste vore ju om man slutade smutsa ner.
– De måste sluta med det! Till slut kanske det blir så varmt att människorna dör ut, säger Nike.
– Man kan också hjälpa till så det blir mindre klimatförändringar och avgaser om man cyklar eller promenerar till skolan. Annars kan man åka buss eller taxi istället för att åka bil, tillägger Hedvig.
De tror att Flens kommuns vinnande koncept från förra året var att så många engagerade sig. Själva håller de ofta koll efter skärp och till den som inte är lika uppmärksam har de några goda råd:
– Man kan till exempel tänka på något djur man tycker om och så kan man tänka på hur det vore om det djuret blev utrotat, säger Nike.
Ett annat tips är att alltid ha en påse redo i fickan när man är ute och leker eller gör någonting annat.
– När jag hittar saker som inte hör hemma i naturen brukar jag ta med och slänga det eller lägga i komposten om det är något sånt, säger Hedvig.
Det behöver inte vara så svårt, helt enkelt. Alfred pekar med hela handen:
– Jag säger bara: "ut och plocka!"