När Gunnar Fredrikson – ursprungligen från Katrineholm men sedan 1999 boendes i Gripensnäs – började jobba för en trädgårdsmästare 1935 var det inget tal om barnarbete.
– Jag skulle få fyra eller fem öre i timmen men det orkade han inte räkna ut så det blev två kronor om dagen i stället.
Han är äldst av sex syskon och far Calle Fredrikson var modellsnickare på SKF i Katrineholm. Efter Gunnars sex år på folkkolan var det enligt fadern dags för heltidsjobb, mamman gick bort i lunginflammation 1937 och Gunnars inkomst behövdes för att försörja familjen.
– Jag hade en bra magister i skolan som sa att Gunnar ska absolut fortsätta läsa och överläraren, det som heter rektor i dag, höll med.
Sagt och gjort, läshuvudet Gunnar ordnade examen från den vanligtvis fyraåriga realskolan på tre terminer. Som 17-åring var han huvudkassör på Sparbanken i Katrineholm över en sommar.
– Det var ju rent kriminellt, man skulle vara straffmyndig egentligen.
Värnplikten genomfördes inom flygvapnet som storsatsade efter andra världskriget, där stannade han i flera år efteråt och senare i livet skulle han återvända till flygindustrin och utveckla jetmotorer.
Efter flertalet utbildningar varvat med jobb togs den slutgiltiga civilingenjörsexamen på KTH i Stockholm.
Gunnar Fredrikson har aldrig ryggat en utmaning och hans yrkesliv har tagit honom på vida äventyr. Efter en drös olika chefspositioner som disponent och teknisk chef inom industriföretag i Fagersta, skånska Tyringe, Enköping, Stockholm och Trollhättan har han sedan mitten av 70-talet jobbat internationellt.
– När Bacho blev uppköpta lämnade jag mitt jobb där och tillsammans med två kollegor startade vi ett företag som skulle jobba med internationellt konsultarbete. Vi visste inte riktigt hur det skulle gå men ganska snabbt fick vi jobb i Saudiarabien.
Det stora projektet innehöll mer än bara konsulterande.
– Vi skulle leverera maskiner och annat, de byggde upp ett stort komplex där så jag ringde alla leverantörer jag kände och när vi räknade på offerten blev det 32 miljoner kronor. Sedan gjorde vi affären i deras valuta som steg med 12 procent så det blev en bra vinst.
Gunnar var länge engagerad i Saudiarabien och transporterade även ner husvagnar för svenska arbetare att bo i under tiden för färdigställandet av ökenprojektet. Några år efteråt jobbade han med ett liknande projekt i Angola.
Det senaste, som Gunnar fortfarande jobbar med som rådgivare och expert, är energi utvunnen ur havsvågor i företaget Waves 4 power.
– Mina söner har tagit tag i det, vi har byggt en modell som fungerat bra. Senast i mars ska den testas på allvar, säger Gunnar Fredrikson.