Grillat lamm och ekologiska tomater

Jonas Hammar är kocken som vanligtvis står för Landshövdingens meny men när aptitrundan drar igång fixar han grillat lamm till alla som vill ha.

Bettna2015-09-11 08:00

Aptitrundan har funnits i fem år och engagerar i år rekordmånga aktörer, 39 stycken. Jonas Hammar driver Solmyra smakfullt som specialiserar sig på catering och han är även husföreståndare hos landshövdingen. Under Aptitrundan tar han plats vid grillen hos en av sina ständiga leverantörer av sörmländska primörer, Ändebols Gård utanför Bettna.

– Jag har cateringen på 25 procent, mest för att det är kul och jag får mycket förfrågningar via jobbet hos landshövdingen. Jag jobbar med säsongsbetonade råvaror som vi har nära inpå oss och just nu är det rotfrukter och svampen som kommer men också tomaterna som är inne på sista veckorna för säsongen, säger Jonas Hammar som också ser fram emot viltsäsongen med råbock och hjortkalvar.

Under Aptitrundan serverar han grillat lamm med gårdens ekologiska tomater och en rabarber och tomatchutney.

– Jag säljer inget utan bjuder på smakbitar och promotar min verksamhet och gårdens, säger Jonas Hammar.

Gårdens ägare, Katarina Molitor med familj, odlar främst tomater av olika slag och driver en gårdsbutik med ett uppskattat kafé. De har målsättningen att bevara det småskaliga och ekologiska lantbruket och bjuda in till besök och reflektion över hur vår mat blir till. 

– Aptitrundan passar oss som handen i handsken, även om den kanske skulle ha legat lite tidigare då det är slutet på säsongen nu. Vi kommer att ha provsmakning av olika tomater och visningar i odlingen under dagen. En annan rolig grej är att vi visar fårklippning, något många kanske aldrig ser på nära håll, säger Katarina Molitor.

Aptitrundan hålls nu på söndag men både Jonas Hammar och Katarina Molitor tror att det finns underlag för att utöka matfesten med en dag till.

– Mina kunder känner till rundan och sprider ordet och intresset växer för varje år, säger Katarina Molitor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om