På 30-talet hade man knappast kunna tro att det i framtiden skulle ordnas storslagna bröllopsfester i det gamla sädesmagasinet från 1800-talet, som togs ur drift 2003. I dag är det en av de viktigaste delarna i gårdens verksamhet.
– Målsättningen är att vi inte ska ha några obokade helger mellan maj och oktober.
I samband med att Jacquelines far började lämna över arbetet på gården till sin dotter kom frågan om ladugården på tal. Om man skulle fortsätta med den typen av djurhållning som gården hade haft skulle man behöva rusta upp faciliteterna. I dag betar i stället granngårdens kor på ägorna vilket bidrar till att hålla ekhagarna öppna.
– Jag har satsat på upplevelsebaserade saker. Stugor, magasinet och event. Efter några år insåg jag att det är bröllopen jag tjänar mest pengar på och sedan dess har vi satsat ytterligare på att utöka utbudet kring dem, säger Jaqueline samtidigt som hon visar runt.
Samtidigt som hon bäddar iordning i drängstugan berättar hon att pandemin stannade upp mycket av verksamheten, samtidigt som den har gett henne tid att utveckla sin verksamhet. Men för tre veckor sedan började telefonen ringa igen, med nya brudpar som vill boka in sina livsfester på den lantliga gården.
– Nu ringer de och bokar upp sig för 2023. 2022 är i princip fullbokat redan.
Rosenhanska erbjuder allt ett bröllop kan tänkas behöva. Hellsten samarbetar bland annat med cateringbolag, städbolag och serveringspersonal – men skulle vilja kunna erbjuda en ännu mer lokal matupplevelse.
Just nu finns en ledig bostad på området och en tanke om att hyra ut den till någon som också skulle vilja bedriva grönsaksodling på området.
– En dröm vore att kunna presentera en meny där de huvudsakliga råvarorna kommer härifrån gården.
Hon tror på att delegera, samarbeta och dela med sig till andra lokala aktörer och ser med stolthet hur det stärker landsbygden. En grönsaksodling skulle bli ett bra komplement.
– Den synergin ser jag på flera stora herrgårdar. Alla gårdar var ju självförsörjande förr, säger hon.
Många av bröllopsgästerna på Rosenhanska bor i Stockholm och letar sig ut på landsbygden för att fira sin stora dag. Vanligt är också par som bor utomlands, men där den ena kommer från Sverige och de vill ha ett typiskt svenskt bröllop.
– Jag skulle säga att tio procent av gästerna kommer från Sörmland.