Mor och dotter, Anna Hultgren och Sandra Klameth, bosatta på Valinge gård utanför Jönåker har länge fantiserat om att driva matföretag ihop. Nu har de sagt upp sig från sina tjänster som undersköterska respektive kallskänka på Nyköpings lasarett och den 1 september tar de över verksamheten i Bettna.
– Det här är en dröm som vi har haft i ganska många år, vi vill jobba ihop och tanken var att vi till hösten skulle starta någon slags cateringverksamhet, kanske med en foodtruck eller så, men så dök det här upp, säger Hultgren.
Tidigare i år berättade Yvonne och Peter Frodin, som har drivit verksamheten i nio år, att det definitivt inte skulle bli mer än tio. Om ingen skulle vara intresserad av att ta över deras hyreskontrakt och verksamhet skulle de bomma igen senast efter nästa sommar.
Men lösningen kom tidigare än så.
– Vi såg en annons om detta på Facebook, åkte dit och på den vägen är det, säger Sandra Klameth.
Deras mål är att driva verksamheten vidare i samma anda, om än med vissa förändringar. Till exempel kommer antalet lunchrätter att utökas och till nästa sommar planerar de att hålla öppet i form av kaféverksamhet – med bland annat hembakat fikabröd och smörgåstårta.
– Vi vill utveckla cateringen och har massa andra planer men får ta lite i taget så vi inte chockar folk här, säger Anna Hultgren.
En annan förändring är att de inte längre kommer att göra skolmaten till Vrena friskola, som har vuxit en hel del när det gäller elevantal sedan Bettnabaren började leverera måltiderna.
– Det finns inte plats för allt i köket, om vi ska gå vår väg så måste vi tacka för oss där, säger Hultgren.
Däremot blir det en satsning på julbord och temakvällarna, som ordnades innan pandemin, återkommer.
– Någon gång i månaden, eller varannan månad, ska vi ha kvällsöppet med tjo och tjim och skoj, säger Klameth.
Mor och dotter har jobbat på samma arbetsplats även tidigare och trivs bra med det. De beskriver sig som väldigt tighta även privat.
– Vi tänker lika och har samma energi, säger Sandra Klameth.
Utöver de egna idéerna vill de nya ägarna vara lyhörda för Bettnabornas önskemål och behov.
– Vi vill ha en härlig samlingspunkt och en bra matupplevelse i en mysig miljö. Det ska vara bra och trevlig service – vi är båda väldigt glada och hoppas kunna få folk att må bra när de kommer till oss, säger hon.