Närodlad trend får Ändebols gårdsbutik att växa

I takt med intresset för lokalt producerad mat växer Ändebols gårdsbutik och café. Här fraktas tomaterna bara 20 meter från odling till försäljning.

Mellan 7 och 8 ton tomater skördas varje år på Ändebols gård.

Mellan 7 och 8 ton tomater skördas varje år på Ändebols gård.

Foto: Carina Ekdahl

Bettna2019-06-17 13:07

– Vi säljer Terra Ändebol, smaken från platsen, säger Katarina Molitor på ekologiska Ändebols gård, som ligger mitt emellan Katrineholm och Nyköping.

Efter att ha varit lantbrukare i hela sitt liv ville Katarina Molitor prova att sälja tomater och gurka direkt till kund. Året var 2006 och hon satte upp en skylt vid riksväg 52. Kunderna som hittade till gården fick betjäna sig själva. Nästa steg var att erbjuda tillbehör till tomaterna, olja och dressing.

I takt med att kunderna hittade till Ändebols gård växte tomatförsäljningen till en gårdsbutik med brett sortiment och café som förra året var ett av 42 caféer som kvalade in i prestigefyllda White guide.

I gårdsbutiken finns allt från kött, mjöl, ost, ägg och mjölk till fårskinn och andra hantverksprodukter. Nästintill allt är lokalt producerat, på gården eller i grannskapet, och det mesta som går att stoppa i munnen är ekologiskt.

– Min dröm och mål har varit att man ska kunna köpa allt till sin måltid här, säger Katarina Molitor.

Nytt för i år är surdegsbageriet. Och målet är ett steg närmare.

– Det har malt länge i mitt huvud. Ett gott och härligt bröd att såsa runt i sin måltid med, säger Katarina Molitor.

Camilla de Neef är ansvarig för köket – och nu också bageriet. Med mjöl från Warbro kvarn, surdeg, experthjälp från Maria Printz som startade det flerfaldigt prisbelönta Printz bageri i Stallarholmen, har det provbakats och smakats under lång tid. Resultatet har blivit två matbröd och två bullar, en med kardemumma och en med sylt och bär.

– Vi märker av ett ökat intresse att folk vill veta vad de äter, var maten kommer ifrån, säger Katarina Molitor.

Hon ser också verksamheten i ett större perspektiv: att få visa varifrån maten kommer, men också att producera lokal mat som i en förlängning gör att hagar betas, landskapet hålls öppet och är livsmiljö för fjärilar och insekter som tar hand om pollineringen av växter.

Medvetet har det verksamheten byggts upp så att besökarna ska se var tomaterna, gurkan, paprikan, chilin, auberginen, örterna och salladen odlas.

– Det är härodlat. Tomaterna växer 20 meter från butiken, dillen 25 meter, och vitkålen 75 meter, säger Katarina Molitor.

Genom verksamheten har hon fått kontakt med konsumenten.

– Jag har varit lantbrukare hela mitt liv men som leverantör har jag aldrig fått ett tack för det jag gjort. Nu har jag kontakt med kunden, får feedback och uppskattning. Det är inspirerande, säger Katarina Molitor som driver verksamheten på Ändebols gård med hjälp av sin man och tre söner.

Om gårdsbutiker

Håll ögonen öppna efter en skylt vid vägen eller googla. Några hemsidor­na du kan hitta gårdsbutiker på är: ­gardsnara.se, stoltmatisormland.se och sagolikasormland.se

Många gårdsbutiker har också café.

En gårdsbutik är inte detsamma som en öppen gård där du får gå runt i lantbruksverksamheten.

Min dröm och mål har varit att man ska kunna köpa allt till sin måltid här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!