Sofi Gerber är forskare och utbildare inom hållbart förändringsarbete med fokus på utveckling av matsystemen. Hon driver företaget Inspirationskraft AB och gården Nystugan i Bettna i Sörmland. Tillsammans med Jostein Hertwig på stiftelsen Beras International håller hon i det nya EU-projektet Ekodistrikt Sörmland.
– Vi kommer att kommunicera det här projektet utåt, kontakta aktörer, ordna seminarier och få ihop arbetsgrupper som kan jobba vidare. Sedan handlar det om att ta fram en gemensam strategi, säger Sofi Gerber.
Hon tycker att det är en fördel att hon själv har sin bas mitt i Sörmland när hon jobbar med projektet.
– När folk säger: 'Bor du där ute i Bettna?' svarar jag: 'Nej, jag bor centralt' för Bettna ligger ju väldigt centralt i Sörmland. Det är en fördel för mig både som privatperson, men också som yrkesperson eftersom jag får ett helt annat nätverk.
Sofi berättar att bildandet av ett ekodistrikt är en del av en global rörelse med målet att bidra till ett hållbart matsystem baserat på lokala och förnyelsebara resurser. Genom att samla olika aktörer inom en region kan man gemensamt hitta lösningar för att öka matsäkerheten, skapa arbetstillfällen och utveckla ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart livsmedelssystem.
– Det här är ett EU-projekt som handlar om att ta fram piloter för cirkulära livsmedelssystem runt Östersjön och då har vi en pilot i Sörmland, säger Sofi.
Sverige har som mål att 30 procent av jordbruksarealen ska brukas ekologiskt och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen utgöras av ekologiska livsmedel 2030. Sörmland ligger med sina 21 procent ekologisk areal på tredje plats i Sverige. Sofi menar att Sörmland har stor potential att komma upp i en högre andel.
– Vi har en bra odlingsjord. Vi har ett förhållandevis diversifierat odlingslandskap. Vi har aktörer av olika storlek. Det som framförallt är viktigt för det här initiativet är att det redan finns ett engagemang spritt på olika aktörer.
– Om man tittar på Sörmlands Matkluster till exempel så har de gjort det här till något roligt och positivt. De ordnar sina evenemang med Aptitrundan och festivaler.
– Sedan har vi kombinationen stad/land. Vi har en stor konsumentefterfrågan, men vi har också ett lantbruk och ett odlingslandskap som kan leverera.
Att intresset för projektet är stort visade sig inte minst vid workshopen i Södertälje den 9 november då de första stegen togs i bildandet av Ekodistrikt Sörmland. Workshopen lockade inte mindre än 56 deltagare från olika delar av ekoindustrin.
– Vi fick med många av primärproducenterna. Bland deltagarna fanns även förädlare, butiker, politiker och tjänstemän från kommunerna. Det var en liten försmak av vad det här skulle kunna bli, säger Sofi.
Sofi är uppvuxen på en gård utanför Mariefred. Hon har gjort akademisk karriär och bor sedan ett och ett halvt år med sin familj på gården Nystugan i Bettna.
– Nu är jag tillbaka på en gård och kan knyta ihop mina teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter. Det ger mig en annan typ av inspiration och förståelse för de här frågorna.
Gården är under utveckling och det finns tankar på att ersätta skog som avverkats på grund av granbarkborreangrepp med lövträd och en våtmark. På gården finns ponnyer, får och höns.
– Vi har satsat en del på att ta emot skolklasser som får komma och möta djuren och till exempel prova på att klippa ett får. Det är väldigt roligt. Det är många barn idag som inte får möjlighet att möta djur på det viset och uppleva naturen.