Vart fjärde år anordnas Världsscoutjamboreen någonstans på jordklotet. Senaste det begav sig var resan kort för svenska scouter, till skånska Rinkaby, men årets läger arrangeras i Japan.
– Först tar det tjugo timmar att åka till Bangkok och efter lite väntan där är det sex timmar till Tokyo. Sen ska vi vidare till lägret i närheten av Hiroshima, säger Henrik Morrison.
Tillsammans med kollegan från Vadsbro-Blacksta scoutkår, Gustav Köhler, sätter han sig på planet den 19:e juli och de två är tillbaka ungefär en månad senare. Den svenska deltagartrojkan är nästan 2000 personer stor och uppdelad i avdelningar om fyrtio scouter och ledare som alla har olika resplaner för tiden före lägret.
– Lägret börjar den tjugoåttonde så vi har en åtta nio dagar i Tokyo med omnejd och då blir det någon rundresa. Vår avdelning heter Fika och har scouter från Stockholm, Västerås och Uppsala. Man försöker hålla avdelningarna så att scouterna är geografisk ganska nära varandra, säger Henrik Morrison.
Fikaavdelningen har haft två förträffar för att sammansvetsa gruppen. Deltagarna packar sina egna personliga packningar och det mesta av tälten, maten, repen och annan utrustning skeppas över i containrar.
– Arrangörerna har byggt en halvö, eller återtagit den från havet som de säger och en del av läget blir en stor grusplan, säger Henrik Morrison.
Världsscoutjamboreen samlar som namnet skvallrar om scouter från hela världen. Lägret är öppet för scouter mellan 14 och 18 år så uttrycket en chans i livet passar onekligen bra in. Jamboreen anordnas för den tjugotredje gången och lockar ungefär 30 000 scouter.
Deltagarna möts och gör olika aktiviteter tillsammans, de utbyter erfarenheter, reser på studieresor och lär sig om respektive kulturer. Och i stort sett varje scoutträff innehåller en för många självklar höjdpunkt.
– Det är när vi byter märken med varandra, swooping kallas det och vissa har hela väskor med märken med sig och tar det jätteallvarligt. Det finns vissa regler kring det, till exempel får inte vuxna byta med ungdomar, säger Gustav Köhler.
Båda två ser fram emot att träffa scouter från andra kontinenter och de vet att de kommer att stöta på likasinnade.
– Det är en gemenskap över hela landet och världen, scouter är som scouter och vi har liknande värderingar. Förra gången var det scouter från Zimbabwe som cyklade till lägret i Sverige och sen tillbaka igen. De var borta ett halvår, säger Henrik Morrison.
Förutom alla upplevelser i ett nytt land är de nyfikna på maten. Henrik vill testa Kobebiffen och Gustav ett speciellt ris.
– Det är ett exklusivt och lite finare ris som bara säljs i Japan, jag tror det är lite likt sushiris och det ska bli spännande att testa, säger Gustav Köhler.