"Vi tycker att det multikulturella samhället sår splittring"

Hon är 35 år, fyrbarnsmamma och titulerar sig hemmafru. Riken Bergman är ny i politiken och nytt förstanamn på Sverigedemokraternas lista. – Vi är ett jordnära parti som står närmare folket, säger hon.

Foto:

Bettna2014-08-22 06:00

Huset är stort och klassiskt falurött, humlorna surrar kring de såpnejlikor som fortfarande blommar och de halvvuxna kycklingarna piper i hönsgården. I den här idyllen bor Riken Bergman, nytt förstanamn på Sverigedemokraternas lista inför valet.

Du är ny i politiken och ett okänt ansikte för många Flensbor. Vem är Riken Bergman?

– Jag är uppvuxen i Malmköping men när jag var 16 flyttade jag till Vadsbro. Jag fick mitt första barn när jag var 20 och har varit hemmafru sedan dess.

Hemmafru är en ovanlig yrkestitel i Sverige numera...

– Jag får ofta frågan "varför" och brukar svara "varför inte". Min man och jag vill att våra barn ska slippa stressa, vi tror inte att det är nyttigt. När barnen kommer hem från skolan är jag här. Nu när barnen börjar bli större hinner jag också engagera mig politiskt.

Varför är du Sverigedemokrat?

– Jag har alltid varit politiskt intresserad. SD tar upp de frågor som jag står för. De är mer jordnära än de andra partier, står närmare folket.

Vilka tycker du är de viktigaste frågorna inför valet i höst?

– Invandringen, skolan och ekonomin. Jag tycker att politiken i Flen ibland är på sandlådenivå och att det fattas underliga beslut. Ta flytten av gymnasiet exempelvis. Kommunen byggde skolan för att få ett fint gymnasium. Nu ska det flyttas till en källarvåning som är byggd för att vara ett köpcentrum. Fyller man de affärslokaler som finns i Flen med gymnasieelever så lär man inte utveckla affärslivet.

Sverigedemokraterna förespråkar ett slags direktdemokrati där Flensborna ska få rösta om viktiga frågor. Ska sådana omröstningar vara rådgivande eller beslutande?

– Inte direkt beslutande men politikerna ska ta hänsyn till vad folket vill. Med hjälp av Internet kan man ordna sådana omröstningar enkelt nuförtiden. Man behöver inte dra igång hela valapparaten. Skolan är ett område där vi tycker att Flensborna borde få vara med och bestämma.

I ert valmanifest står det att ni ska arbeta för att kraftigt begränsa invandringen. Hur ska det gå till?

– Så länge vi inte kan ta hand om de som redan har kommit hit på ett bra sätt så ska vi inte ta emot fler. Vi ska säga nej helt och hållet. Vi ska inte slänga ut någon och vi ska inte tvångsförflytta folk. Men vi ska förklara för alla som bor på Salstaområdet att det är bättre för dem själva om de inte bor på samma ställe allihop.

I valmanifestet står det också att "det ständigt skapats växande utanförskaps-områden i kommunen...segregerade områden där arbetslösheten och brottsligheten är hög". Flens kommun har bara ett område som kan kallas segregerat. Har du belägg för att brottsligheten är högre där än på andra håll i kommunen?

– Det där stycket har vi kopierat från rikspartiets hemsida. Det skulle ha ändrats men vi har missat det. Jag vet inte om brottsligheten är högre.

Ni skriver också att det multikulturella samhällsbygget "kräver att vi i Flens kommun ska anpassa oss till andra kulturer". Vad menar ni med det?

– Vi tycker att det multikulturella samhället sår splittring. Vi tycker att de som kommer hit ska ha en strävan att bli en del av det svenska samhället, inte kräva att vi ska ändra på oss. Vi påstår inte att alla som kommer hit måste bli kristna, alla har rätt till sin religion. Men vi tycker att de kristna värderingarna ska väga tyngre. Det kanske låter brutalt, men vi tycker att vi som var här först ska bestämma.

– Vi tycker också det är viktigt att folk får vet hur mycket invandringen kostar. Visst, kommunerna får bidrag för att ta emot flyktingar. Men bara i två år, sen upphör bidragen. Det är staten som betalar de två åren, men statens pengar - det är ju också våra skattepengar.

Det finns flera utredningar som visar att invandrare bidrar med mer än de kostar bland annat för att majoriteten har en färdig utbildning när de kommer hit och många år kvar i arbetslivet.

– Jag är väldigt kritisk till de utredningarna. Jag tror de är fabricerade för att ge en förskönad bild av verkligheten.

Fabricerade av vem?

– Jag tror det är staten som har beställt dem för att kunna behålla massinvandringen.

Sverigedemokraterna hör till de partier som tydligt har sagt att de små skolorna i Flen ska finnas kvar. Varför?

– Det är barnen som bygger samhället och därför vill vi ha skolor även på de små orterna. Vi tycker det är viktigt att det är nära till skolan. Det finns säkert barn som trivs bättre på stora skolor men det finns också barn som vill gå i en liten skola. Just därför ska det finnas både och.

Ni skriver i valmanifestet att barnen inte ska behöva bussas in till Flen och riskera att "utsättas för social misär". Vad menar ni med det?

– Jag kan säga så här: jag och min man har valt bort den kommunala skolan för våra barn. Det är alldeles för stökigt där och för stora klasser.

SD vill satsa på bättre och lokalt producerad mat i skolorna och äldreomsorgen. Hur ska ni finansiera en sådan satsning?

– Det vet jag inte exakt än. Men jag lovar att vi ska göra allt vi kan för att hitta pengarna. Näringsriktig och attraktiv mat i skolan är en högprioriterad fråga för oss. Vi tycker att upphandlingen ska göras så att den gynnar lokala företag så mycket som möjligt. Sveriges EU-medlemskap får inte vara ett hinder för det.

SD vill förbättra den kommunala servicen och höja effektiviteten. Hur ska det gå till?

– Vi tycker att kommunen har orimligt många årsanställda i förhållande till invånarantalet. Det är möjligt att personal skulle behöva sägas upp. Inom vilket område är för tidigt att säga. Vi vill också se över hur många leasade bilar kommunen har och hur mycket pengar som används till representation.

Sverigedemokraterna har varit inblandade i flera skandaler de senaste åren. Den mest omtalade är väl den så kallade järnrörsskandalen. Tycker du det är okey att riksdagspolitiker använder ord som "babbe" och "hora" och beväpnar sig med järnrör?

– Nej, det är inte okey. Men jag tycker hela händelsen är uppförstorad. För det första satt de inte i riksdagen när det hände. För det andra är det väldigt lätt att provocera folk så att de säger fel saker i stundens hetta. Jag har inte pratat med Kent och Erik om det här, men det är min känsla att det var så det gick till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om