Bildextra: Här är dina landstingspolitiker – Nyköpingsdominans i landstingsfullmäktige

Vård för pengarna var den stora vinnaren i landstingsvalet. Partiet har starka kopplingar till Nyköping. Vård för pengarnas Nyköpingsdominans speglar också var politikerna bor. Nyköping har nästan lika många politiker i fullmäktige som betydligt större Eskilstuna.

22 januari 2018 05:00

I Nyköpings kommun bor det nästan 56 000 invånare, i Eskilstuna 105 000. Det borde märkas bland landstingsfullmäktiges 79 ledamöter.

Men Nyköping har nästan 20 ledamöter (vi har inte kunnat utröna var två ledamöter i Vård för pengarna bor) och Eskilstuna har 21 representerade.

Anledningen? Vård för pengarnas dominans, som har sitt starkaste fäste i residensstaden.

Å andra sidan märks Sverigedemokraternas dominans i Eskilstuna, som har fler ledamöter från Eskilstuna. Antalet Sverigedemokrater med hemadress Nyköping är noll.

Vore antalet ledamöter fördelade sett till invånare i länets nio kommuner så bord Eskilstuna ha flest, följt av Nyköping, Strängnäs, Katrineholm, Flen, Trosa, Oxelösund, Gnesta och Vingåker.

Men Flen har till exempel färre ledamöter än Trosa, Katrineholm fler än Strängnäs.

Inför den kommande ombildningen till region Sörmland, där landstinget, regionförbundet och kollektivtrafikmyndigheten samlas under ett och samma tak, utökas antalet politiker i det kommande regionfullmäktige, tidigare landstingsfullmäktige, från 71 ledamöter till 79.

Men det innebär inte i slutändan att antalet politiker blir fler eftersom det fanns politiker i både regionförbundet och kollektivtrafikmyndigheten.

Dessutom har nya majoriteten Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet lovat att skrota flera av landstingsbolagen, moderbolaget Vita huset, Landstingsservice, D-data, som alla hade avlönade politiker i sina styrelser.

Det är många nya ledamöter i fullmäktige, den som suttit längst i landstinget är Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD), från Strängnäs kommun (Mariefred).

Äldst bland ledamöterna är Bertil Malmberg, Sverigedemokraterna. Han kommer att vara 82 år när mandatperioden är över.

Flest helt färska inom politiken har Vård för pengarna, som har närmare sex nya.

Absolut äldst församling har Liberalerna. De har en snittålder på nästan 68 år och då framstår nya gruppledaren Ewa Callhammar som rena ungdomen med sina 62 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo

Ämnen du kan följa