Bildspelet som visar Eskilstunas historiska förvandling

När det publicerades första gången var det omedelbar succé. Och fortfarande hör läsare av sig med frågan hur man hittar det där bildspelet så man kan titta på det igen. Nu har vi letat och funnit. Varsågod: Här är Eskilstunas historiska förvandling i bilder!

4 januari 2018 07:35

Staden växer och förändras, så kommer det nog alltid att vara och man glömmer snabbt hur det en gång såg ut. Eskilstuna-Kurirens Mikael Andersson har gjort ett bildspel där gamla bilder tonar in i nya foton. Bilderna är tagna från samma plats för att ge en bild av förändringen.

Jag är uppvuxen i Eskilstuna under den tiden då det revs och byggdes utan större eftertanke. Allt gammalt betraktades som fult och otidsenligt, det skulle bort till varje pris. Som om man skämdes över Eskilstunas historia.

På 70 talet var inte jag heller så stolt över stan. Smutsiga och bullriga industrier dominerade och maskinerna på Fil-Öbergs dunkade i takt med pålkranarna runt om i stan. Det var grått och tråkigt.

Men på sommarlovet cyklade jag till kiosken på Järntorget och köpte milkshake för hela veckopengen. Då blomstrade livet. Nu växer stan och pålkranarnas hamrande kan åter höras där det ska byggas. I dag är jag stolt över Eskilstuna och fascinerad över dess historia och förändring.

På ekuriren.se kan du se gamla bilder från Stadsmuseet i Eskilstuna och nya bilder som tonas i varandra. Låt dig förundras över gamla byggnader som rivits och förändringarna som skett.

Inte vet jag om det var bättre förr, men Eskilstuna såg i alla fall inte ut som det gör i dag.

Artikeln och bildspelet publicerades första gången 22 januari 2014.

Har du någon spännande bildidé som du tycker att Eskilstuna-Kurirens fotografer borde ta tag i härnäst? Skicka ett mejl till: Läsarbilder

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Andersson