M/S Delfin III angör Björkös brygga som första båt för dagen.
– Ta en guidad tur så snabbt som möjligt för vid 12 kommer en båt med 200 stockholmare, säger matrosen David Tegnér till besökarna som har rest över Mälaren från Mariefred.
Just denna dag är det arkeologen Andreas Forsgren som visar runt och berättar om vikingar och andra, alldeles vanliga, människor som levde här från 700-talets mitt till slutet av 900-talet.
– "Viking" var inte en etnicitet. Det kan närmast jämföras med ett jobb, säger han om de skandinaver som ägnade sig åt inte bara plundringar och krig till havs, utan även en omfattande handel
Birka kallas ibland för Sveriges första stad, och var en knutpunkt för handeln i hela norra Europa. När staden blomstrade förmodas upp till 1 000 personer ha levt förhållandevis gott här.
– En vanlig fördom är att allt var så uselt på vikingatiden, att man bodde i läckande trähus och åt dålig mat. Det fanns rika och fattiga, men de flesta människor hade nog ganska okej liv. På Birka tillhörde nog de flesta vad som kan jämföras med en övre medelklass, säger Andreas Forsgren.
Något som talar för det är att Birkas gravar är rikare än andra från samma tid. Det finns ungefär 3 000 gravar fördelade på sju gravfält på ön. Omkring hälften har grävts ut. Knivar och nycklar, smycken som torshammare och glaspärlor, bruksföremål och djuroffer är vanliga fynd. Svärd, spjut, yxor och sköldar förekommer men är desto ovanligare.
– Det är som i dag. De flesta av er har väl ingen kulspruta under sängen? frågar Andreas Forsgren gruppen – en av många paralleller mellan dåtid och nutid.
Turen går över de kulliga gravfälten mot den plats på ön som staden Birka låg på. Birka och Hovgården, på den närliggande ön Adelsö, togs upp på Unescos världsarvlista 1993 som "en av de mest kompletta och orörda vikingatida handelsplatserna". Omkring två procent av Birka har grävts ut.
– Arkeologi kostar pengar. Och så vill man bevara inför framtiden, då kanske arkeologer har tillgång till helt andra tekniker än vi har i dag. Skulle vi gräva ut för mycket skulle Birka också kunna förlora sin status som världsarv, säger Andreas Forsgren.
Guidningen avslutas vid Ansgarskorset, Birkas mest kända landmärke. Det restes år 1834 till minne av Sveriges första missionär, Ansgar, på den plats där en borg tornade upp sig under Birkas glansdagar. Ansgar kom till Birka första gången år 829 för att sprida kristendomen. Det är en överdrift att säga att han omvände Birkas hedningar – ännu mindre kristnade han Sverige, som det ibland påstås – men sant är att Ansgar grundade landets första kristna församling i Birka.
Den som reser från Mariefred till Björkö har ungefär tre timmar på ön. Guidningen tar nästan en timme – men det finns mycket annat att se och göra.
Ett museum visar mer om livet i Birka, likaså den rekonstruerade vikingaby som har byggts upp vid vattnet. Den 9 juli till 2 augusti sjuder byn av liv, under perioder under sommaren finns också prova på-aktiviteter för barn som är nyfikna på arkeologi.
För den som är hungrig finns både kafé och restaurang, likaså bänkar och bord att äta medhavd massäck vid om inte naturen inte duger som matsal. Och ta med badkläder!