Makalös budgivning när torp såldes för 5,8 miljoner

Torpet Enstorp Ene i Björkvik såldes efter snudd på galen budgivning och en prisökning på 78 procent. "Det är ett unikt ställe på så många sätt", säger mäklaren.

Sofia Malmsten, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Katrineholm, förmedlade torpet i Björkvik.

Sofia Malmsten, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Katrineholm, förmedlade torpet i Björkvik.

Foto: Mikael Ackelman och Matilda Lantz

Björkvik2021-10-13 10:13

I förra veckan såldes ett litet torp på 48 kvadratmeter i Björkvik, för 5,8 miljoner kronor – det högsta kvadratmeterpriser av alla försäljningar i Katrineholm som legat ute på bostadssajten Hemnet. 

Mäklaren Sofia Malmsten på Svensk fastighetsförmedling upplevde att det var lite svårt att prissätta, med tanke på att det inte fanns något liknande att jämföra med i området. Utropspriset var 3 250 000 kronor.

– Jag tyckte att jag lade det på en rimlig nivå, med tanke att det är ganska spartanskt. Men det är otroligt välvårdat, som ett litet museum, säger hon.

undefined
Storstugan har en takhöjd på 2,10 meter, vilket är högt för att vara i ett torp från 1800-talet.

Torpet är daterat 1891 och inte har renoverats sedan 50-talet. Till fritidshuset hör en uthuslänga med utedass och drygt fem hektar mark. Gården saknar indraget vatten och avlopp, men har en egen badplats i sjön Enaren.

– Det är ett unikt ställe på väldigt många sätt och målgruppen är ganska snäv. Det är inte vanligt med så mycket mark till ett torp, även om det är för lite mark för att vara ett lantbruk. Överlåtelser av den här typen sker nästan aldrig, det vanliga är att det överlåts i generationer, säger Sofia Malmsten.

undefined
Enstorp Ene såldes till några som har ett ställe i trakten.

Ett 20-tal familjer kom på visningen, både från trakten och från storstäderna runt Katrineholm. Sju köpare var med i den veckolånga budgivningen.

– Det var många lokalt från Björkvik som hörde av sig, de kände till det här stället. Det har inte använts på många år, det har ägts av en och samma släkt sedan början av 1900-talet.

Karta: Sjön Enaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!