Nytt liv i masugnen med anor från stormaktstiden

Ett stenkast från väg 55 tornar ett järnindustriminne upp sig. Den dubbelpipiga masugnen restaureras nu och vittnar om industrin som var en grundstomme i det forna Sverige.

Björndammen2015-07-15 08:00

– Det är ett minne av vårt ekonomiska välstånd och hur samhället ser ut i dag. Skog- och järnindustrin skapade Sverige och masugnen är ett unikt industrihistoriskt minne värt att bevara, säger Lars-Erik Larsson, ordförande i hembygdsföreningen Björndammens Masugn.

Föreningen har funnits i fyra år, har 60 medlemmar och storslagna framtidsplaner.

– Vi vill skapa en kulturscen här, säger Lars-Erik Larsson.

I centrum för verksamheten står som namnet avslöjar den stora masugnen i Björndammen vars utvändiga restaurering nu börjar bli klar.

Masugnen byggdes strategiskt mellan Ältaren och Vårsjön på 1600-talet och kunde på så vis utnyttja vattenkraften med den naturliga fallhöjden sjöarna emellan. Masugnen var central i järnhanteringen som grodde i Sörmland på den tiden och ugnen var i bruk fram till 1883.

Ugnen är sex meter i diameter nedtill och drygt tio meter hög. Byggnaden runt masugnen tillkom på 1800-talet och inhyste bland annat en mindre lägenhet för arbetare vid bruket.

På en linbana från höjden där väg 55 i dag ligger transporterade järnmalm, kol och kalk till toppen av ugnen där mynningen i dag är täckt av ett jättelikt galler. Den smälta järnmalmen forslades sedan till olika smedjor där det tillverkades bland annat kanonkulor.

– Det här var under drottning Kristinas tid och vi förde ju ett stormaktsvälde och det behövdes mycket ammunition, säger Lars-Erik Larsson.

Åtta majestätiska pelare som för tankarna till romartiden omgärdar masugnen för att hålla byggnaden uppe.

Holmen står som ägare och tillsammans med ideella insatser från hembygdsföreningen tog restaureringen fart under våren förra året.

Lars-Erik Larsson bor själv granne med masugnen och har varit en drivande kraft bakom projektet.

– Bybor som har sett den förfalla har diskuterat i många år vad man kan göra och använda den till. Vi i föreningen fick ihop en grupp som jobbat med det och kontaktade Holmen som är huvudfinansiär för projektet. Masugnen har blivit mycket bättre än vad vi kunnat tänka oss och jag är jättestolt och glad.

Förutom Holmen har även länsantikvarien, Flens kommun och en hembygdsförening i Malmköping har varit involverade i byggnadsvårdsprojektet. Byggentreprenören Östen Edlund har själv bott i lägenheten i masugnen och också han har tagit ett stort personligt intresse i att den återfår sin svunna glans.

Senare i sommar anordnas masugnens dag med tema skogen och dess industri men redan på lördag hålls en visafton med Per Sörman vid masugnen. Invändigt återstår en del arbete som när det blir klart kommer att erbjuda ett unikt stycke järnindustrihistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!