Vargen spenderade helgen i Björnlunda

Vargrapporterna fortsätter välla in till Länsstyrelsen. Senast i lördags skådades det fyrbenta vilddjuren i Björnlunda. – Visst kändes det spännande men samtidigt lite läskigt, säger Anette Andersson som lyckades fånga vargen på bild.

Björnlunda2014-04-15 10:00

Under ett par veckor har vargiakttagelser rapporterats från flera håll i östra Sörmland. I lördags var det dags igen, det här gången i Björnlunda.

– Vi var hemma på gården när jag tyckte att hundarna ute i rastgården började skälla på ett konstigt sätt. Jag skickade ut min dotter för att se till dem och när hon kom tillbaka sa hon att det var en varg, säger Anette Andersson.

Hon gick ut tillsammans med resten av familjen, och mycket riktigt. Där stod vargen.

– Jag gick ut och fotograferade och vi kunde gå efter den en bit. Den stod och tittade länge innan den gick över till grannen.

– Visst kändes det spännande men samtidigt lite läskigt och obehagligt. Jag var allt lite skakis efteråt, säger Andersson.

En bekant till familjen stötte senare under förmiddagen på, vad man antar är, samma varg längst med Laxnevägen.

– Så den fanns kvar i området under dagen, säger Andersson.

Kommer ni vara extra försiktiga framöver?

– Jag kommer nog hålla hundarna kopplade när de inte är i hundgården och så kommer vi nog hålla extra koll på ankorna och hönsen. Katterna däremot blir svårt att hålla inne, säger Andersson.

På måndagen bekräftade Per Folkesson på Länsstyrelsens natur- och miljöenheten att djuret på Anderssons bilder är en varg.

– Det kom ett gäng rapporter om varg från just Björnlunda under lördagen och min uppfattning är att det ser ut att vara en varg, säger Folkesson.

Han är inte förvånad över det faktum att varg rör sig i området och han tror att det rör sig om en ensam varghane.

– Man kan räkna med att varg dyker upp med jämna mellanrum. Vandringsvarg rör sig mycket och kan ta sig flera mil från en dag till en annan. Och de springer inte bara nattetid i skogen, de rör sig hela dagarna och där det är lättast att ta sig fram. Tiden mellan rapporterna talar också för att det skulle kunna vara samma varg, det är rimliga sträckor för den att ta sig.

Kan man säga någon om hur gammal just den här vargen är?

– Nej, det vågar jag inte. Men generellt är det unga varghanar som lämnar sina revir. Oftast strosar de vidare till de hittar en kompis och de finns oftast inte här.

Hur ska man agera om man stöter på en varg?

– Det är nästan lättare att säga vad man inte ska göra. Man ska inte bjuda den på något att äta, att den ska bli van vid människor är det sista man vill. Om man vill bli av med den kan man ta ett steg framåt och tjoa lite för då brukar de smita iväg. När de hör människor finns det sällan anledning för dem att intressera sig för att stanna kvar.

Kommer man hjälpa vargen på traven, så den hittar rätt?

– Nej, den får sköta sig själv som alla vilda djur, avslutar Folkesson.

På länsstyrelsens webbsida kan den som ser vargen rapportera det, och andra kan se vilka observationer som gjorts

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!