Men även om Göran Amnegård, vinodlaren som driver Blaxsta vingård fick se sitt ice wine bli snuvat på förstaplatsen är han långt ifrån missnöjd.
– Det är flera tusen viner från 55 olika länder med och att komma tvåa är jättestort. VM är uppdelat i åtta olika kategorier och jag tävlar i kategorin söta viner. Man måste också ha en viss kvantitet av vinet man tävlar med, därför kan jag inte ställa upp med min Merlot, säger han.
Framgångarna med guldmedaljer vid VM 2010 till 2012 och den senaste trofén har gett genomslag inom vinvärlden.
– Det har skrivits mycket om vinet och mycket har gått på export. Men det är inget som kommer i stora pallar, snarare kartong. Jag har det här på gården, levererar till utvalda restauranger i Sverige och en del exporteras till Brasilien, Hong Kong och Holland.
Även vinsamlare som trånar efter rariteter och prisbelönta viner har köpt på sig av det Sörmländska isvinet.
Det svenska klimatet betraktas sällan som idealiskt för vinodling men Göran Amnegård är snarare förvånad över att inte fler har insett möjligheterna till att göra utsökta viner även här.
– Vi har perfekta förutsättningar för att odla vin med de tidiga druvorna här. Jämfört med Bordeaux har vi 25 procent mer dagsljusdagar och vinplantan är inte så känslig som man kan tro. Dessutom är klimatet mildare än för 30 år sedan.
År 2000 planterade han de första 1500 vinstockarna som var importerade från Kanada. Han odlar Merlot, Chardonnay men främst Vidal Blanc. Det är på den druvan hans framgångsrika ice wine görs men även om den trivs i vinterlandskap kan storleken på produktionen skifta från år till år.
– 2012 var det ett dåligt år, då drog vi ner på produktionen. Eftersom jag är en så pass liten producent kan jag göra så, men ute i Europa har de stora kostnader och investeringar och gör ett sämre vin trots dålig skörd som de sedan säljer på gamla meriter. Det skulle aldrig jag göra, säger Göran Amnegård.
Aktörter inom vinvärlden brukar tala om lång, mellan eller kort och de åsyftar då antalet växtodlingsdagar de olika druvorna kräver för att kunna producera ett bra vin. Vidal Blanc är kort.
– Vi har mellan 105 och 108 växtodlingsdagar och de korta ska minst ha 100 dagar. Vårt klimat här gör att vi kan odla de korta men vi når inte upp till mellan som behöver 125 till 130 dagar.
I maj går blomningen av Vidal Blanc-plantorna i en rasande fart men för plantorna som vill ta plats i årets skörd som sker i december är det bråttom.
– Blomningen brukar inträffa i skarven maj och juni och de två första veckorna i juni är väldigt viktiga. Då måste det vara tillräckligt varmt så att insekterna kan pollinera blommorna. De rankor som inte har blommat ut till den 15:e juni tas bort.
De första 1500 plantorna har nu växt till 5000.
– Fem procent är Merlot, fem är Chardonnay och resten är Vidal Blanc. Vi odlar dem ekologiskt och det ger friskare plantor och ett bättre vin.
Längs med åren har vingården utökats med flera lokaler för större sällskap, olika hus på området har inretts med logimöjligheter och ett fullt utrustat kök där Göran Amnegård själv komponerar menyn efter vad de olika årstiderna bjuder för råvaror har byggts.
Naturligtvis i full balans med gårdens egna viner.
– Vi har som mest att göra från den första april till den första veckan av juni. Sen öppnar vi sommarrestaurangen med en 5-rätters avsmakningsmeny.