På andra sidan av vägen, mitt emot Blacksta Vingård, håller just nu ett nytt bageri på att ta form. Väggar sätts upp, vattenledningar ska dras, och skorstenen från vedugnen ska sättas på plats i huset som är ett gammalt spannmålslager från 1600-talet.
– Jag säger inte något specifikt datum, men någon gång i april ska vi öppna, säger Camille De Neef som ska driva bageriet och vara bagare.
Hon kommer från Belgien från början, men bor nu i Bettna och jobbar på ett bageri i Stockholm. Men bara månaden ut. Sen är det fullt fokus på att få i ordning Blacksta bageri inför öppningen i april.
– Jag har försökt att köpa så mycket begagnat som möjligt, man sparar ju ganska mycket pengar på det, men det jag har kvar nu måste jag nog köpa nytt. Jag har en liten budget, det är egna sparpengar och ett litet lån från mamma och pappa, säger hon.
Camille De Neef hyr lokalen av Blacksta Vingård.
– Vi hör inte ihop, jag har min egen firma, men vi kommer att samarbeta en hel del, säger hon.
Hur kom du på idén till ett bageri?
– Jag har jobbat som bagare på Ändebols Gårdsbutik innan och nu kände jag att jag ville göra något eget. Så nu vill jag erbjuda surdegsbröd till alla i Blacksta by, året om.
Vad ska du baka?
– Riktigt bröd helt enkelt. Jag tycker kvalitén på bröd i svenska matbutiker är så dålig och jag vet att det finns ett intresse för bröd som inte är bakad luft. Många av oss äter bröd varje dag och det ska ju bara vara mjöl, vatten och salt. Inget mer. Och det smakar dessutom så mycket bättre.
Förutom brödet kommer hon baka bullar och croissanter, men Camille öppnar också för allt möjligt annat.
– Jag kommer baka det folk vill ha, säger hon.
Varför ska man besöka Blacksta bageri?
–Om man tycker att det är viktigt att vi blir mindre beroende av import från andra världsdelar, som vi har sett under pandemin och kriget i Ukraina, så ska man välja att köpa lokala varor som är producerade med svenska resurser. Och så kommer det vara här. Mjölet jag kommer att använda är ekologiskt odlat i Sverige och malet drygt en mil härifrån hos Warbro Kvarn, och jag kommer inte heller påverkas av höga elpriser då jag har en vedeldad ugn som eldas med lokalt virke.