Grundtanken till att han investerade nästan 13 000 kronor i en 600 kilo tung vedugn är inte mer avancerad än att han verkligen älskar pizza.
– Med vedugnen ger elden smak och du får den där härliga kraftiga botten som är lite rostad och med lite brända kanter. Men det är också ett hantverk i vedugnspizza och vi har alla ingredienserna ekologiskt här i bygden, säger Niklas Läth.
Just nu är tillverkningen koncentrerad till det lantliga hemmet utanför Blacksta och ligger på en hobbynivå.
Men planer på att utöka verksamheten finns och trucken som snarare är en flakbil som Niklas Läth köpte av sin bror kanske snart ses på en marknad nära dig. När han öppnade facebooksidan Vedugnstrucken tidigare i vår fick han snabbt många lajks och uppmuntrande ord.
– Vi ser det inte som en business än, det är mer ett trevligt sätt att umgås. Men drömmen är att kunna starta egen pizzeria här hemma på gården. Vi funderar på att få bilen livsmedelsgodkänd så vi kan stå på olika marknader, säger Niklas Läth.
För att få ugnen tillräckligt varm krävs att man eldar minst två timmar i förväg och det är bara ved av lövträd som gäller.
– Det är väldigt viktigt för att få botten genomvarm och man måste elda över hela ytan. Ugnen ska upp i 350 till 400 grader, det krävs för att mozzarellaosten ska smälta. Vanlig pizzaost smälter vid mycket lägre temperaturer.
Gräddningen av pizzan går sedan i rekordfart, en och en halv minut räcker.
När Niklas Läth tillagar sin favoritpizza väljer han enkla men smakrika ingredienser.
– Jag brukar göra med tomat, mozzarella, champinjoner och toppa med lite pesto eller annat man har till exempel salami. Och naturligtvis oregano.
Till vännernas och barnens stora glädje kan Niklas Läth bjuda på en nygräddad delikatess direkt från ugnen vid sociala tillställningar.
Återstår att se om detta är en gårdspizzeria i vardande.