Blandade reaktioner på kortare bindningstid för gymkort

Enligt en ny dom får gym nu endast ha upp till 12 månaders bindningstid. Reaktionerna är blandade bland de lokala gymmen i Eskilstuna och Strängnäs.

12 juni 2018 22:20

Gym får inte ha bindningstider som är längre än 12 månader slår nu en dom från Patent och marknadsdomstolen fast. Det är Konsumentverket som har drivit ärendet mot gymkedjan Optimal Träning där kunder hade upp till tre års bindningstid på sina gymkort.

Domen som kom i fredags eftermiddag hjälper inte dem som redan ingått avtal med längre bindningstid men det hindrar gym från att teckna liknande avtal i framtiden, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentverket.

– Det blir ju praxis nu, så ser vi att andra gymkedjor gör längre bindningstider än 12 månader kan vi gå ut med föreläggande på en gång. Det blev precis som vi ville ha det för allt annat är orimligt för en konsument. Man måste kunna ompröva varje år om man vill fortsätta eller inte, säger hon till TT.

Gymmet Balanze i Strängnäs har efter domen ändrat sin längsta bindningstid från 36 månader till 12 månader. Ägaren Rosanna Blomgren ställer sig frågande till domen.

– Jag förstår inte riktigt principerna, säger hon.

Hon menar att orsaken till att Balanze har erbjudit längre medlemskap är att kunderna ska få en prisgaranti.

– Framför allt för att kunden är skyddad mot prisändringar och indexreglering under den här tiden. Dessutom får du ett bättre pris om du har en längre avtalstid, säger hon.

– Det ser de flesta kunderna som positivt. Det är tråkigt att inte kunna erbjuda dem detta.

Rosanna Blomgren menar att kortare bindningstider kan leda till högre avgifter.

– Långa avtal genererar ett högre värde i företaget. Korta avtal är ett lägre värde och då måste man jobba mot en högre intäkt. För vår del blir det ju mest tråkigt för kunden skulle jag säga. Det blir en prisreglering.

Rosanna Blomgren hävdar att hon inte har hamnat i särskilt många knepiga situationer på grund av långa avtalstider. Hon menar att man i stället för att förbjuda längre avtalstid borde titta på möjligheterna att frysa sitt kort om man blir sjuk eller skadar sig. Ett annat alternativ kan vara att göra det möjligt att överlåta sitt avtal på en annan person.

Daniel Jomalm äger Munktell Träning & Hälsa i Eskilstuna. Domen innebär ingen förändring för hans gym eftersom det redan har 12 månader som längsta bindningstid.

– Ger vi kunden vad kunden förväntar sig blir den kvar i alla fall, säger han.

– Har man inte byggt upp det förtroendet på 12 månader tycker jag inte det finns någon anledning att i ett avtal försöka hålla kvar längre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe