Detta skriver inte för att göra mig lustig eller ironisera över en av världens mest framgångsrika kockar genom tiderna. Jag tror verkligen att Jamie Oliver gör gott, i alla bemärkelser.
Från att i början av karriären ha varit en ung, hipp tv-kock har Jamie Oliver blivit en maktfaktor som påverkar såväl politiker som enskilda konsumenter. Hans mission är att folk ska äta sund och i möjligaste mån hemlagad mat, och han har inte minst gjort stora insatser för barns rätt till bra skolmat och även för att lära ungarna att själva laga mat. När Jamie Oliver nu kommer med ännu en kokbok på svenska, "Laga smart med Jamie", kan man vara ganska säker på att han mellan recepten har en agenda som ligger i tiden.
Om han tidigare inriktat sig på att få oss att våga gå loss i köket, skippa hämtmaten och äta säsongsbetonat, handlar "Laga smart med Jamie" om att äta ekonomiskt och klimatsmart. Boken ägnar stort utrymme åt hur man kan strukturera sina inköp, hur man ska förvara mat, och hur man ska ta tillvara mat. "Köp klokt, laga med omsorg, släng mindre" är devisen. Förutom de inledande kapitlen som handlar om just detta finns sju kapitel med 120 olika recept. Det är enkla recept som inte kräver kockutbildning, men kanske desto mer tid och engagemang. Här pratar vi mat och inte kost eller diet.
Intressantast är ändå avsnitten som handlar om att inte kasta mat. Om hur man kan frysa in frukt som håller på att bli övermogen, och sedan använda den till något vettigt, att bröd som blivit gammalt ska ses som en tillgång, och hur resterna från en middag kan användas som en spännande ingrediens i en annan. Exempelvis kan man servera resterna av det långkokta fläsket till våfflor nästa dag. Helt enkelt hederligt hushållande, fast i en frisk och samtida kostym.