Brållans orkester på Sandbäcksskolan gör sin sista spelning

I kväll gör Brållans orkester sin sista spelning tillsammans.

– Efter det här ska jag kasta Helge-kostymen. Vi ska inte bli nåt Rolling Stones tycker jag, säger fritidspedagogen Per-Gunnar Arvidsson

13 mars 2018 06:05

Redan i fjol gick slöjdläraren Jorma Katisko i pension. Nu gör fritidspedagogen Per-Gunnar Arvidsson detsamma. Med det går också Brållans orkester i graven, en band av och med personal på Sandbäcksskolan.

Musiksagan inleddes 1996 i samband med att det om- och tillbyggda huset Pingvinen på Sandbäcksskolan skulle invigas. Då spelade Per-Gunnar Arvidsson, Larsa Lindgren och Micke Brolin tillsammans på skolan för första gången. Bandet utökades kort därefter med Jorma Katisko och 1999 gjorde de sin första spelning på Sandbäckens skolavslutning.

Därefter har de satt guldkant på elevernas skoldagar vid många tillfällen. Bandet har bland annat spelat på första skoldagen efter sommarlovet, inför jullovet har det arrangerats julallsång med Brållans orkester men inte minst på skolavslutningen.

Grundkärnan har bestått. Andra medlemmar har kommit och gått. Det gäller särskilt basisterna. Bandets medlemmar rabblar upp namn på basister som medverkat; Anna Samuelsson, Niklas Johansson och Mange Lagerbäck.

– Basisterna har vi haft lite problem med, säger Per-Gunnar Andersson.

Han minns ett annat tillfälle då han dök på musikläraren Leif Holm i kön vid Konsum på Sveavägen.

– Visst spelar du bas? Har du något för dig i kväll? undrade Per-Gunnar Arvidsson.

Det hade inte Leif Holm så han spelade gärna med bandet samma kväll.

På skolavslutningarna medverkar också Brudarna som består av kvinnliga lärare på skolan.

Stor del av programmet är detsamma från år till år. Per-Gunnar Arvidsson iklär sig rollen som både älgen Helge och Peps Persson på scenen, till publikens stora jubel.

– Igenkänningsfaktorn är jätteviktig. De kan det här nu, barnen. Spelar vi inte Helge är det ett svek, säger Per-Gunnar Arvidsson.

Alla medlemmar är rörande överens om att det har varit jätteroligt att underhålla eleverna genom åren.

– Det har varit helt fantastiskt att få sjunga för dem, säger Per-Gunnar Arvidsson.

– PG har verkligen dragit med oss när det gäller att bjuda på sig själv. Och så överraskar han oss ibland. Han sjunger en vers till eller börjar på något helt annat ställe än vad vi planerat, säger Larsa Lindgren.

Bandet repar alltid så gott de kan inför sina spelningar.

– Men vårt motto är alltid "det är inte Globen", säger Per-Gunnar Arvidsson.

Även om Brållans orkester nu går i graven tystnar inte musiken på Sandbäcksskolan.

– Jag tror att vi fortfarande kommer att spela musik på skolan men inte med Brållans orkester. Det finns väldigt mycket musik på den här skolan. Och den kommer att finnas kvar, men inte på samma sätt som tidigare, säger Larsa Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!