Cancergala sprängde tvåmiljonersstrecket – så var festkvällen

Ojojoj, vilken späckad kväll det blev med underhållning av alla slag. Men så var det utlovat Den Största Kvällen. The Greatest Night. En lördag med sång, burlesque, cirkus och cabaret.

31 mars 2019 20:35

Nästan fullsatt var det också av en allt festgladare publik som sist på kvällen omedelbart fyllde dansgolvet med bugg och annan röjardans. För då kom huvudattraktionen – en comeback efter så där tjugo år av bandet Soulsting och backad av en snygg ljusshow.

Många av soulens klassiska låtar fick vi höra, ibland lite mer av fullt ös än elegans, men skönt med hammond och barytonsax på djupet. Dock var ljudet väldigt starkt och vasst i diskanten.

Men när hörde vi senast ett 13-mannaband med så bra sång solo och kör i River Deep, Mountain High och Rollin On The River plus min favorit Mustang Sally?

Då hade vi redan hört alla lokala och långväga sångartister och en blandning av genrer. Frida Öhrn tyckte jag stod i en klass för sig med sin röst och utstrålning. Men Martina Dahlström var också mycket stark när hon fått äran att avsluta med alla på scenen i This Is Me.

Likaså hade vi sett luftartister, som en flicka, vit som en svan, hänga uppochner i en ring. En detalj är väl att sådana graciösa nummer hellre borde backas av en ballad. Hela kvällen hade dock lite av full ös över sig.

Häftigast av alla var väl Maryanne Magdalen som slukade både eld och svärd och dessutom underhöll på scenen med en man ur publiken.

Alltså, den som är van vid Träffen som ett ställe för dansband eller konferenser kände inte igen sig.

Röd matta och marschaller utanför. I entrén violett psykedeliskt ljus, struttigt rolig cirkusmusik av Nino Rota till Fellinis filmer. Och en läcker munsbit med nätstrumpor som satt grensle över ett badkar och hällde popcorn över sig.

Stopp backa, det där var bara mina ovana manliga ögon utan genusperspektiv, för det var Miss Strega, en seriös burlesque-artist som vill ändra vårt sätt att se.

Hon dök upp senare på scenen med ett fartfyllt avklädningsnummer, kaxigt, fräckt, med självförtroende och teknik. Jag gissar att det delade publiken i två läger, och några gick ut. Men jag tar upp det och hoppas att det INTE ska bli snackisen denna kväll. Hellre då att målet med två miljoner insamlade kronor uppnåddes.

Tjejer ska naturligtvis inte leva på att tvingas ta av sig kläderna, samtidigt som det åtminstone har varit en konstart. Men ska vi förbjuda det som artisteri?

Nu vet i alla fall ännu fler att det finns en förening som heter Nyköping tillsammans i fighten mot cancer! Den behövs om inte staten kan finansiera all forskning.

Styrelsen fick enorma ovationer när den radade upp sig på scenen. Senare på natten såg man dem köra soptunnor och bära tallrikar. I röd aftonklänning med släp. Men så var det också många frivilliga och en varm stämning på Träffen.

Minnesvärt för mig blev att prata med paret som förlorat sina respektive i cancer men därefter funnit varandra. Och så flyttat till Nyköping.

The Greatest Night på Träffen

Regi: Sandra Camenisch

Producent: Gabriella Wilsson

Presentatör: Andreas Larsson

Sång: Ann-Sofie Norell, Jonas Sundström, Martina Dahlström, Frida Öhrn, Christoffer Assarp, Alicia Carlestam

Artister: Sam Bengtsdotter, Nora Ullert, Maryanne Magdalen, Lovisa Lövenhill Peraic

Husbandet under ledning av Lars Borg

Soulsting

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!