Centern stöttar S och Vfp i landstinget

Centerpartiet ger Socialdemokraterna och Vård för pengarna sitt stöd. Det innebär att den nya majoriteten har 42 av 79 platser i det nya regionfullmäktige.

26 maj 2018 17:25

Att Centerpartiet skulle ingå i den nya majoriteten var ingen högoddsare. Partiet valde redan efter förra valet att ingå i en koalition med Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet – och med stöd av Vänsterpartiet. Det steget var mer överraskande eftersom Centern tidigare sagt att man skulle gå till val med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jo, det var ett större avsteg när vi förra mandatperioden valde att ingå i den koalitionen, säger Mattias Claesson (C).

Med det nya styret ser han stora möjligheter att partiet ska få igenom än mer av sin politik.

– Efter våra diskussioner med Socialdemokraterna och Vård för pengarna ser vi att vi har mycket goda förutsättningar för att få igenom vår politik med sörmlänningens bästa i fokus och att se hela länet i alla lägen, säger han.

Även Monica Johansson (S) och Jonas Lindeberg (Vfp) är tillfreds med att man lyckats knyta Centern till sig.

”Med Centerpartiet som samarbetspartner kan vi genomföra en politik med ett starkt fokus på de utmaningar som vår hälso- och sjukvård står inför”, uppger de i ett pressmeddelande.

Samtalen mellan parterna uppges ha varit konstruktiva.

Partierna meddelar nu att man kommer gå vidare med en gemensam avsiktsförklaring för vad man vill åstadkomma under den kommande mandatperioden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo