Cilla Benkö har väldigt mycket tempo i kroppen

Sveriges Radios Cilla Benkö har aldrig varit en lugn person. Men med åren har hon lärt sig att utvinna entusiasm och driv ur sin otålighet.

– Temperament är en del av min personlighet, säger hon.

19 februari 2019 09:09

Cilla Benkö har varit vd för Sveriges Radio i över sex år och dessförinnan vice vd i närmare fyra år.

– Det roligaste med mitt jobb är att vara med och ta fram en färdriktning i ett företag som spelar en ofattbar stor roll för demokratin i Sverige, säger hon vid sitt ståbord i ett kontorslandskap.

Tio år är en lång tid. Inte utan att man kan undra om jobbet har blivit lättare eller svårare med åren.

– Lättare för att jag känner mig tryggare och upplever förtroende från medarbetarna. Och mina kunskaper om omvärlden och samhället är större. Men samtidigt har jobbet också blivit svårare, eftersom konkurrensen om folkets tid har blivit mycket hårdare. Med våra begränsade medel gäller det både att välja bort saker utan att göra folk alltför besvikna och välja rätt saker för att behålla vår ledande position.

Ett diplom på väggen intygar att hon blev vald till Årets chef 2017 av tidningen Chef. Bland sina styrkor räknar hon upp förmågan att entusiasmera och få människor med sig, hon är analytisk, bra på att lösa problem och motivera beslut. Därmed inte sagt att hon är fulländad.

– Jag har väldigt mycket tempo i kroppen och inte så mycket tålamod. Folk kan uppleva att det går för fort och att de inte blir inkluderade. Därför är det viktigt att jag inte fattar för snabba beslut.

– Temperament är en del av min personlighet, där ligger både driv och förmågan att entusiasmera. 55-åriga Cilla Benkö är inte samma chef som 32-åriga. Jag hade inte blivit vd för Sveriges Radio om jag inte ständigt jobbat med min personliga utveckling för att undvika att göra samma misstag om och om igen. Att göra misstag är en del av en utveckling.

Har du alltid varit temperamentsfull?

– Jag är inte någon lugn person och jag har mycket kraft och energi. Men jag är bättre på att hantera mitt temperament nu än när jag var fem år.

Hon växte upp i södra Stockholm som mittenbarn med två syskon. Föräldrarna var ungrare som flytt landet i samband med revolten 1956. Och mormor bodde hemma med dem.

– Hon var jätteviktig. Det var kul att växa upp med henne, hon fanns alltid hemma – båda mina föräldrar jobbade.

Med sina höga gymnasiebetyg kom hon in på Handelshögskolan i Stockholm. Hon klarade tentorna, poängterar hon, men valde ändå att hoppa av efter en knapp termin. Studierna var “för teoretiska” medan hon ville göra något “med större samhällsnytta”. Så hon studerade journalistik i stället och kom in på Radiosporten som 21-åring – utan att ha lyssnat på något annat än klassisk musik på radion hemma.

Så varför radio?

– Jag gillar att prata. Jag är bättre på att prata än att skriva.

Drygt tio år senare inträffade den största vändpunkten i karriären. 32-åriga – och då gravida – Cilla handplockades av dåvarande radiochefen Kerstin Brunnberg till att bli chef för ekonomireportrarna på Dagens Eko. Resten är en framgångsrik chefskarriär, främst på SR. Bortsett från en kortare tid som TV4:s New York-korrespondent och chef för Aktuellt på Sveriges Television, har hon jobbat på radion ända sedan hon var 21 år.

– Det säger att jag lever här och nu. Jag gör det här jobbet så länge jag tycker att det är kul och har styrelsens och medarbetarnas förtroende. Det är ett privilegium att jobba för detta fantastiska företag, jag går till jobbet med ett leende på läpparna nästan varje dag.

Jobbet är hårt, tidsslukande och viktigt för henne. Och ändå upplever hon balans i livet.

– Jag trivs med att jobba mycket. Samtidigt är det viktigt för mig med en familj som älskar mig, och med vänner. Jobbet får inte ta över.

På fritiden promenerar hon, joggar, slappar i soffan med en dramaserie och lyssnar på radio ett par timmar om dagen.

Är radiolyssnandet ett nöje eller jobb för dig?

– En kombination. Jag hade lyssnat även om jag inte jobbat för SR, men jag lyssnar en hel del för att hänga med på vad vi gör. Ibland önskar jag att jag bara kunde lyssna på musik, säger Cilla Benkö.

Cilla Benkö

Fyller: 55 år den 21 februari.

Gör: Vd på Sveriges Radio.

Familj: Make, en vuxen dotter och makens stora dotter och hennes familj.

Bor: Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: Bortrest med maken.

Om att fylla 55: "Det känns lite konstigt faktiskt, jag känner mig inte som 55. Men jag inser att jag är det.”

Bästa sättet att varva ned: “Att springa eller gå.”

Feminist: “Om det betyder att män och kvinnor ska ha samma rättigheter då är jag det. Men inte om kvinnor ska ha andra rättigheter än män.”

Social: “Jag uppfattas som en extremt social person.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!