Arbetslöshet i Flen en utmaning

Nyligen, 27/1 läste jag ett reportage i Eskilstuna-Kuriren om att arbetslösheten är ett stort bekymmer för Flens kommun, särskilt ungdomsarbetslösheten.

Dagens debatt2011-02-07 06:31

Jag instämmer i Jan-Erik Larssons, socialdemokrat och arbetsmarknads- och utbildningsnämndens ordförande, inställning i att arbetslösheten och särskilt arbetslösheten bland unga är en utmaning.

I statistiken påverkas Flen just nu av att migrationsverket har anläggning där.

Från den 1 december övertog arbetsförmedlingen ansvaret för flyktingar, andra skyddsbehövande med uppehållstillstånd och deras anhöriga av den nya etableringslagen. Friska och arbetsföra i åldern 18–64 år omfattas av det.

Det innebär vad jag kan förstå att de asylsökande som finns på migrationsverket, personer med nytt uppehållstillstånd, och ungdomar från 18 år finns nu med i arbetslöshetsstatistiken.

Meningen med lagen är att det ska gå mycket snabbare att komma igång med arbete och studier för nya svenskar. Det är inte okey att det ska ta 5–10–15 år i Sverige för att etablera sig på arbetsmarknaden, särskilt inte för dem med erfarenhet och utbildning från hemlandet.

Genom tydliga och konkreta mål, personligt stöd och en klar arbetskoppling ska detta förbättras. I dag går det inte att sia om hur resultatet för den nya etableringslagen ska se ut i statistiken.

Personligen är jag mer intresserad av att se resultat om hur många nyanlända som kommer i arbete eller studier än hur arbetsförmedlingen väljer att redovisa sina uppgifter på.

Ungdomsarbetslösheten i Flen är en utmaning, men med ny kunskap att den innefattar även nyanlända och flyktingar från 18 år finns en liten förklaring. I reportaget redovisas att 86 av kommunens 277 arbetslösa ungdomar uppfyller kraven på att vara inskrivna på arbetsförmedlingen.

De uppgifter jag har tagit del av från arbetsförmedlingen i Flen är att 277 ungdomar under 25 år är inskrivna som arbetssökande, Du får vara inskriven som arbetssökande av vilken anledning som helst men det betyder inte med automatik att du är utan sysselsättning och inkomst.

Av de 277 är 73 unga inskrivna i ungdomsgaranti, några unga är inskrivna i jobb- och utvecklingsgaranti, 94 unga är helt arbetslösa vilket är för många. Drygt 20 unga finns i kommunens verksamhet och det är drygt 50 unga av dessa som saknar gymnasiebehörighet.

Jag anser att den styrande majoriteten borde ägna mer tid och kraft åt samarbete mellan gymnasieskola och vuxenutbildning med företag och offentliga arbetsgivare i syfte att stimulera alla unga att få gymnasiekompetens.

Socialdemokraterna tillsammans med sina vänner i vänsterpartiet och A2 borde uppmuntra och ge bättre förutsättningar till företagande i Flens kommun.

För företagande stimulerar arbetstillfällen och egen försörjning. Det är på tiden S+A2+V visar allvar med att stödja företagsutveckling och nyföretagande i kommunen. De cirka 300 00 kronorna som näringslivskontoret i dag har att röra sig med räcker inte mycket längre än till de fasta avgifter som kontoret har.

Nu är det upp till bevis för Flens styrande majoritet för:

• Företagsutveckling,

• För en kvalitetssäkrad grundskola och gymnasieskola

Lotta Jonsson (C)
kommunstyrelsen i Flen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om