Cykelsäsongen börjar i verkstan

Att folk slarvar med cykelunderhållet är ingen ovanlighet. Men lite tid i källaren kan ge betalt med ränta på stigarna och ute på landsvägarna.

Dagsform2014-04-26 10:00

Värmen stiger, gruset börjar sopas bort från vägarna och skogsstigarna torkar upp. Oavsett om man gillar landsvägscykling eller mountainbike är det hög tid att damma av cykeln.

Få sporter är så förknippade med utrustning som cykling, men Katrineholmsklubben CK Ceres ordförande Niclas Rosenberg berättar att många ändå struntar i att sköta sina cyklar.

– Standardcyklar missköts sjukt mycket. Folk köper en ny cykel för 5 000 kronor och låter den förfalla på ett år. Sedan klagar de på att cyklarna var bättre förr, men jag tror att man helt enkelt tog bättre hand om grejerna då, säger han.

Det mest grundläggande är förstås att hålla cykeln ren.

– Det är inte svårare än att tvätta med svamp, vatten och bilschampo. Sedan kan man ta en trasa och göra rent drev och kassetter. Använder man avfettningsmedel försvinner mycket skit, berättar Rosenberg.

– Sedan är det bäst att smörja med en tunn, torr olja, exempelvis en teflonbaserad. Klisteroljor eller tjockare varianter bör man undvika. Smuts kan fastna och fungera som slipmedel. En regel kan vara att cykeln ska se ut som den gör när den är ny. Det är antingen det eller så gynnar man cykelhandlarna, fortsätter han.

En sak som han själv kollar inför så gott som varje längre cykeltur är luften i däcken.

– En bra pump med tryckmätare är A och O. En vanlig kompressor klarar inte alltid att få till det tryck som krävs i en racer, ofta uppemot 7–9 bar. Men däcken ska inte vara för hårt pumpade, då ligger cykeln och studsar på vägen.

– Däcken på en mountainbike har ett betydligt lägre tryck för att det ska bli mer följsamt i terrängen, mellan 2–2,5 bar.

I verkstaden där vi träffas finns mängder med verktyg, men för att börja se över de enklaste delarna på cykeln behövs inte så mycket. Rosenberg dukar bland annat fram några insexnycklar, en kedjebrytare och några däckborttagare för att visa på de enklaste verktygen.

Något man inte behöver några verktyg till är att justera bakväxeln, vilket Niclas Rosenberg går igenom i tv-klippet.

Och om man har tummen mitt i handen då?

– En del cykelklubbar har meckarkurser. Vi hade en i vintras som var mycket uppskattad. Mycket går att lära sig genom att kolla instruktionsfilmer på Youtube. Men vill man inte lägga ner tid eller känner sig osäker går det förstås att lämna in cykeln på service.

Motorn då? Vad ska man tänka på för att få igång den egna kroppen inför cykelsäsongen?

– Cykling är inte som löpning, det sliter inte alls lika mycket. Det man kan tänka på är att ta det lite lugnt och börja med kortare rundor på två, tre mil. Annars är det lätt att tröttna om man inte hållit igång under vintern.

– Generellt sätt trampar folk lite för tungt i och med att det är jobbigare rent konditionsmässigt att trampa med hög frekvens. Så många cyklister bör försöka få lite mer spinn i benen.

KK-TV

Se tv-inslaget om cykelservice på kkuriren.se. Här finns även ett bildspel med fler tips för att cykeln ska rulla bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om