Oavsett om du tänker ägna någon skiddag i den lokala slalombacken eller tillbringar sport- eller påsklovet i fjällen är det inte en dum idé att förbereda både kroppen och utrustningen innan. Till hjälp har vi Båsenberga slalomklubb som har fått igång sin hemmabacke för säsongen.
Till ljudet av snökanonerna har Ella Andersson börjat värma upp inför träningen. Hon simmar i luften med armarna, springer med höga knän, gör ett par bensparkar och några knäböj.
— Det märks när man inte värmer upp innan en träning. Man blir lite stelare. Det går mycket lättare att svänga om man är varm, säger hon.
På klubbträningarna under försäsongen bygger de upp de muskler som behövs extra mycket under utförsåkning. Något som en sportlovsresenär förstås också kan göra.
— Vi tränar mycket lår, mage och överkropp. Det behövs i backen, säger Ella och gör några utfallssteg och knäböj för att få igång musklerna runt knäna.
Just knäna är det som oftast råkar ut för skador vid utförsåkning och lite extra muskler kring dem är inte i vägen.
Men det är inte bara kroppen som förtjänar en bra förberedelse. Man kan även som vanlig turist tjäna på att se över sina grejer. Inne i värmestugan berättar "slalompappan" Daniel Andersson att det enklaste man kan göra är att ta in och torka av skidorna.
— Om det är mildväder och stålkanterna blir blöta kan de börja rosta fort om de ligger kvar i skidboxen.
Det är just stålkanterna som han tycker är det viktigaste att ta hand om för någon som åker för skojs skull en vecka per år.
— Då behöver man en kantslip som kostar ungefär 300 kronor. Med den slipar man stålkanterna och åker man inte så mycket räcker det att göra det en gång per år.
Det underlättar om skidan är fastsatt i bordet. Daniel Andersson använder speciella tvingar framtagna för skidor men det kan också fungera med exempelvis en hyvelbänk.
Om man inte tycker att det går fort nog nedför backen går det att glidvalla skidorna också. För de som bara vill köpa en vallakloss rekommenderar han en blå, lite hårdare, anpassad för några minusgrader. Sedan går det att kombinera med en röd, mjukare valla för varmare snö.
— Man kan sikta på att köpa ett paket glidvalla av enklare sort. De som turiståker behöver inga dyrare varianter med fluor, säger Daniel och gnuggar med vallaklossen mot hela belaget och avslutar med att borsta ordentligt med en nylonborste.
— Det här är den enkla varianten, men då sitter vallan högst en dag. Ska man göra det ordentligt använder man ett strykjärn eller helst vallajärn som man smälter vallan mot så att den droppar ner på belaget. Sedan stryker man ut alltihop över skidan med järnet, men här gäller det att vara försiktig så inte belaget förstörs, fortsätter han.
Väljer man den senare varianten får man skrapa bort överbliven valla med en plastsickel innan man borstar ordentligt med nylonborsten.
— Det sista man kan göra med skidorna är att ställa in vikten rätt. Det är enkelt och görs oftast via en skruv framtill på bindningen. Är man nybörjare är det bättre att ställa in en lättare vikt. Väger åkaren 70 kilo ställer man in på 60 kilo. Det är bättre att skidan löser ut än att man bryter benet.
Verkar det svårt eller tråkigt? Det går fortfarande att lämna in utrustningen till en lokal sporthandlare eller en skiduthyrare på plats uppe i fjällen. Då slipper du dessutom skaffa utrustningen som krävs. Men förberedelserna av den egna kroppen – dem får du göra själv.