"Våra fötter är mästerverk"

Löpningen var grunden till att människan en gång kunde överleva. Men hur springer man utan att det ska göra ont på ett eller annat sätt? Om det pratade Lena Berg från Art of Running på en välbesökt föreläsning.

lopteknik_1.jpg

lopteknik_1.jpg

Foto:

Dagsform2015-04-18 10:06

Lidingöloppet on tour, med Friluftsfrämjandet som lokal arrangör, hade bjudit in till en inspirationskväll. Som en av gästföreläsarna fanns Lena Berg från Art of Running, baserat i Trosa.

Hon pratade en del inledningsvis om att man i sin verksamhet i grunden försöker tänka som evolutionen en gång tänkte.

– Definitionen av människan är en tvåbent, upprättstående, långlöpande apa. Vi är inte starkast, inte snabbast, har inte vassast tänder eller klor. Men vi kan springa ihjäl vilket djur som helst, menade Lena Berg.

Så fungerade det förmodligen för människor vid tidernas begynnelse. Lena Berg påpekar att det då lär krävas mer än 15 minuters löpning, men samtidigt skapades människan med många kroppsliga fördelar.

Som våra fötter.

– Våra fötter är mästerverk. Om de får jobba som de ska. Vi brukar prata fötter innan vi pratar löpteknik. Foten är en utmärkt stötdämpare, med stortån som ankare, förklarar Lena Berg.

Hon låter den närvarande publiken på Rosvalla där föreläsningen hålls vara en del i uppträdandet. Det blev bland annat en del övningar för att förstå vilken hjärnhalva som kontrollerar vilken sida av kroppen och hur man kan träna "bredbandet" som går emellan hjärnhalvorna.

– Ställ er på ett ben! Byt ben. Gör sedan samma sak och blunda. Kände ni någon skillnad? Ni stängde ju nu av en informationskanal, menade Lena Berg, om hur man kan träna koordination och balans.

Att vi människor i dag är mer stillasittande än vid vår arts skapande är väl knappast någon hemlighet. Samtidigt som löpningen har förenklats med skor och jämnare, plattare, underlag.

Men förenklingarna är inte bara av godo, anser Lena Berg.

– Vi tror att vi inte är födda med skor och klack. Funktionaliteten sitter i kroppen, inte i skor eller sulor. När vi bryter en arm gipsar vi, när armen är läkt tar vi av gipset. Vi har slutat tänka så om våra fötter, som egentligen ska fungera och ha samma rörlighet som våra händer, säger Lena Berg.

Hon hänvisade även till en undersökning påstod att "bara 28 procent av er som läser detta har varit helt skadefria den senaste tiden".

– Om drygt 70 procent av oss hade varit skadade på savannen hade vi aldrig överlevt som art. Vad är då galet? Jo, tekniken. Hälisättning utan skor kan göra ont. När vi springer och sätter i hälen ger det en stötvåg som skadar oss. Kanske inte efter ett, två eller tusen steg, men på sikt ger det ett löparknä eller något annat. Vi springer på platta underlag, vana vid hårda underlag. Men tänk att springa barfota på en skärgårdsö, det känns ju ganska skönt i fötterna, eller hur?

Lena Berg pekade på att man kunde använda hälsenan i större utsträckning, "ett bra gummiband som inte drar något syre".

– Steget är ett resultat av vad som händer i resten av kroppen. Man ska inte bara utgå från hälen, utan snarare från höften och titta på hela kroppen när man springer.

Lena Berg hade även önskat att hon under föreläsningen kunnat göra reklam för de olika loppen Åda wild boar race som Art of Running arrangerar. Loppet genomförs i flera olika distanser (53 kilometer, 22 kilometer, elva kilometer, tre kilometer samt en sprint på en kilometer) nu under helgen.

– Men det är fulltecknat i alla klasser, utom för barn. Så ni får komma som publik i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om