De fick musikpriset för sin begåvning

Två verkliga multibegåvningar får Eskilstuna-Kurirens kulturskolestipendier i Flen i år. Emma Carlsson, sångare och multiinstrumentalist och Knut Samson Hultgren, pianist och konststuderande, går ut i vuxenlivet med massor av talanger i verktygslådan.

19 mars 2018 04:04

Emma Carlsson och Knut Samson Hultgren fick sina stipendier vid en konsert i Centrumkyrkan i Flen på onsdagskvällen. En konsert som blev deras sista som elever vid kulturskolan.

Nu står båda i startgroparna till nya utbildningar.

Emma Carlsson, 20 år, spelar både fiol och piano. När hon var 13 år upptäckte hon att hon även kunde sjunga. Under tonåren har hon inte bara gått i kulturskolan, utan även estetiska programmets musikinriktning på gymnasiet och medverkat i flera musikaler. Hon drömmer om att i framtiden utbilda sig till sångpedagog. Men först ska hon bli nagelteknolog.

– Jag älskar det som är pilligt, säger hon.

Oavsett vad som händer har hon musiken med sig. Redan nu anlitas hon för att sjunga på konserter, dop, bröllop och begravningar.

I motiveringen till hennes stipendium, står bland annat att hon har ett "fantastiskt röstmaterial, som hon behärskar väl" och stark scennärvaro.

Knut Samson Hultgren, 19 år, väntar på antagningsbesked från två förberedande konstskolor i Stockholm. För trots att han är en skicklig pianist och beskriver sig som något av en nörd när det gäller klassisk musik, är det bildkonsten som hittills varit hans huvudintresse. Gymnasieåren spenderade Knut på St Eskils Gymnasium i Eskilstuna där han gick estetiska programmets bildinriktning och framtidsdrömmen är att bli arkitekt.

När man hör Knut Samson Hultgren spela piano är det svårt att tro att han bara hållit på sedan han var 16 år.

– Jag lyssnar väldigt mycket på klassisk musik och umgås med folk som gör det. Jag går på konserter och hänger på olika nätforum där vi diskuterar klassisk musik. Intresset kom först, innan jag började spela, berättar han.

Väl inskriven som elev vid Flens kulturskola gick det med ilfart. I motiveringen till Knuts pris skriver kulturskolans pedagoger att han är "en mycket begåvad, intresserad och receptiv elev" som har arbetat hårt och utvecklats som pianist. Dessutom har han inspirerat yngre elever.

Eskilstuna-Kurirens kulturskolepris

Delas ut till elever vid kultur- och musikskolorna i Flen, Strängnäs och Eskilstuna. Pristagarna utses av skolornas pedagoger. Stipendiet består av pengar och diplom. Summans storlek beror på hur många elever skolorna väljer att prisa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz