De jobbar – med sin hobby

Nästan var fjärde sörmlänning som startar företag gör det för att få arbeta med något de tycker är roligt. Det antyder en färsk undersökning.

9 januari 2015 09:00

Många drömmer om att få jobba med sin hobby och det visar sig att en beskärd del av de sörmlänningar som startar företag lever efter just den devisen.

I en undersökning som ett företagarförbund och ett ekonomiföretag samarbetat kring ställdes frågan "Vilka var de viktigaste orsakerna till att du startade ett eget företag". 23 procent av angav skälet att de ville arbeta med ett eget intresse och det de tycker är roligt. Det var också det vanligaste skälet som de tillfrågade i Sörmland angav till att de startat företag.

Katrineholmaren Klas Bringert började konstruera korsord som tidsfördriv under lektioner i gymnasiet. Med tiden blev hobbyn ett jobb då han startade ett företag och sålde korsord till exempelvis tidningar.

– Jag märkte att det fanns ett behov och att företag var beredda att betala för något jag tyckte var kul att göra, berättar han.

Bringert rekommenderar folk att jobba med sitt intresse– men att inte försöka ha det som heltidssysselsättning. Åtminstone inte i början.

– Kan man jobba med sin hobby är det fantastiskt, men att försöka leva på den på heltid från början kan gå snett. Dels får man kanske inte in så mycket pengar som man tänker sig, dels blir det lätt för kravfyllt. Min rekommendation är att det inte ska vara det enda benet man står på.

En annan aspekt är tidsbristen. Klas Bringerts korsordsföretag är just nu vilande. Det tog för mycket tid vid sidan av det vanliga heltidsjobbet och var inte tillräckligt för att vara en heltidssysselsättning.

– Men jag är fortfarande med i kulisserna och hjälper andra kollegor i branschen, formger och väljer bilder, säger han.

Undersökningen gjordes över hela Sverige genom att e-post skickades ut till drygt 7 000 företag. Svarsfrekvensen var dock ganska blygsam, bara 13 procent svarade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa