De släcker ner för jordens skull under Earth Hour

Idag, lördag, mellan 20.30-21.30 är det Earth hour. På fritidsgården i Trosa vet tonåringarna vad det handlar om.

– Man släcker ner alla lampor i en timme, så att jorden ska få må bra, säger Melvin Lidin, 13år. Under lördagskvällen är fritidsgården öppen och då blir det tända ljus och sällskapsspel i stället för filmvisning.

30 mars 2019 13:00

Earth hour är en återkommande händelse i hela världen, där man uppmanar hushåll och företag att släcka ner under en timme. Även på fritidsgården i Trosa/Vagnhärad kommer man släcka ner under lördagskvällen.

– Självklart släcker vi, Earth hour är som Valborg, våffeldagen och rocka sockorna, det gör man bara, säger fritidsgårdschef Annelie Bradley.

Annelie minns inte ens hur många år de stöttat kampanjen men säger att dagens ungdomar är miljömedvetna och självklart ställer upp.

– Vi släcker ner och tänder ljus i hela lokalen, det blir ganska mysigt. Det blir väldigt lugnt under tiden. Stämningen blir en annan för i vanliga fall brukar de spela biljard eller pingis och vara i rörelse. När vi släcker ner blir det en annan atmosfär, ljuset påverkar sinnet också för det dämpade ljuset inger ett lugn. Förra året spelade vi fia med knuff under tiden. I år blir det säkert Skippo elller Zenga som de är inne på nu, säger hon.

Gustav Rabe är mitt uppe i en pingismatch med kompisen Viktor Rahmsted men hinner slänga några ord om Earth hour mellan bollarna.

– Vanligtvis på lördagar brukar vi kolla på film hemma. Jag får se om mamma och pappa stänger av tv:n. Men vi brukar låta den vara på under den där timmen men släcka lamporna och tända ljus, säger Gustav.

Kompisarna William Neiberg, Melvin Lidin, Calle Westlund och Linus Jansson tycker det är viktigt med Earth hour.

– Jag har hört om det på Lilla aktuellt, man släcker ner lamporna i en timme, så att jorden ska få må bra, säger Melvin.

De fyra killarna har inte bestämt sig för vad de ska göra på lördag men släcka lamporna och stänga av tv:n kommer de göra.

Earth Hour

Är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme i första hand släcka belysning och om så önskas även stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan.

Kampanjen sker årligen under den sista lördagen i mars eller veckan innan om påsken infaller sista helgen.

Earth Hour pågår alltid mellan de satta klockslagen lokal tid, d.v.s. när Earth Hour är slut i Sverige börjar timmen i Storbritannien eftersom de två länderna skiljer sig åt med en timme.

Earth Hour är en visuell signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar.

Kampanjen drivs av Världsnaturfonden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolin Ericson