Tyvärr är närproducerat svenskt kött inte så klimatsmart eftersom det foder som många gånger används orsakar växthusgasutsläpp som påverkar klimatet negativt. Mindre än en tiotusendel av växthusgasutsläppen från köttproduktionen kommer från transporter enlig FN:s tyngsta rapport i ämnet. Inte helt otippat fastslås där att kött är värsta miljöboven. 18 procent av jordens totala växthusgasutsläpp kommer från köttproduktion. Enligt Naturskyddsföreningen kan en grön rätt utan rött kött mer än halvera matens totala klimatpåverkan. Förutom att det är bra för miljön, hälsan och djuren blir det mindre kostsamt med ett vegetariskt alternativ då kött är dyrare i inköp.
EU uppmanar medborgarna att äta mindre kött- och mejeriprodukter för att bland annat skydda den biologiska mångfalden och för att förbättra hälsan. Genom att skolköken sparar in på det dyra köttet och erbjuder mer baljväxter, frukt och grönsaker skapas ett ekonomiskt utrymme att satsa på mer ekologisk mat, av hög kvalitet. När Sofia skola på Södermalm i Stockholm införde en köttfri dag minskade matkostnaden med mer än 30 procent den dagen. Därför är vi övertygade om att den gröna trenden bland skolköken har kommit för att stanna.
Enligt EU-kommissionen kommer 80 procent av vår miljöpåverkan från bostäder, transporter och livsmedel. Det är alltså här vi måste göra de största förändringarna. När det gäller vår livsstil är det förstås viktigt att slänga mindre mat, men också att dra ner på köttportionerna. Därför tror vi att även LRF inom en snar framtid tvingas ändra strategi för att möta framtidens krav.
Monica Engström
Jonas Norberg
Svensk Mat och Miljöinformation