Efter reajippon som Black friday, Cyber monday och Singles day känns kanske mellandagsrean överskattad.
– Jag skulle säga att mellandagsrean fortfarande är den rean som allmänheten känner bäst till, säger Pernilla Ek, konsumentrådgivare på Nyköpings kommun.
Under perioden passar återförsäljarna på att göra sig av med sitt gamla lager för att kunna fylla på med nya varor. Utbudet i de olika butikerna varierar, men man måste som kund ha i åtanke att det inte är det senaste på marknaden som säljs till reducerat pris.
– Ska man köpa ny teknik till exempel ska man tänka på att det är utgående säsong som säljs på rean, men har inte det någon betydelse så kan man göra klipp, säger Pernilla Ek.
Ska du ge dig ut i mellandagsrean så finns det flera fällor du som konsument kan undvika. Vissa mer lättundvikliga än andra.
– En vanlig fälla är att man köper det man normalt sett kanske inte skulle ha handlat för att det är så billigt. Till exempel att man köper en tröja för den kostar 100 kronor fast man aldrig skulle köpa den annars och så blir den hängande i garderoben, säger Pernilla Ek.
Sen finns det ett antal fallgropar i handeln som man som konsument ska vara extra medveten om. Under flera år har Konsumentverket granskat flera stora reor och upptäckt att vid mellandagsreorna finns en stor mängd vilseledande reklam.
– Konsumentverket har gjort granskningar om hur reor fungerar, det har de gjort under flera år. De har upptäckt att i en del branscher höjs priserna precis innan en rea, sen sänks priset till det ordinarie priset. Man ser vad varan har kostat precis innan rean, men du ser inte priset historiskt, berättar Pernilla Ek.
Hon rekommenderar att man gör en prisjämförelse på prisjämförelsesidor på nätet, till exempel Pricerunner eller Prisjakt. Det gäller främst elektronik och teknik men även en del märkeskläder.
– Så att du är prismedveten när du handlar och inte luras att köpa något till ett pris du tror är bättre, säger Pernilla Ek.
Handlar du på mellandagsrean har du som konsument även ansvaret att kolla upp villkoren för bytesrätt. Bytesrätt är inte reglerat i lagen och därför är det butiken som säljer varan som dikterar villkoren för huruvida du som konsument får byta en reavara eller inte. Undantaget är om du handlar en vara via nätet. Då räknas det som ett distansavtal och du har rätt att undersöka produkten du fått hem.
– Om du handlar på internet har du rätt att undersöka varan men inte använda den. Titta igenom funktionerna, prova kläder men inte använda dem. Värdet på varan ska vara oförminskat om du väljer att skicka tillbaka den, berättar Pernilla Ek.
Ångerrätten vid näthandel är 14 dagar. Ska du ge dig ut i reavimlet så lägg upp en strategi.
– Tänk efter före vad du vill ha. Okynneshandlar du kommer du aldrig kunna göra klipp, säger Pernilla Ek.