Ungefär lika långt till jobbet. Det var ett av önskemålen när Ann-Marie Eriksson, från Eskilstuna, och Ortwin Herterich, Västerås men arbetande i Kungsör, skulle bli sambos. På Berga gård utanför Vingåker hittade de hem för fyra år sedan. Efter ett års renovering var det dags att utveckla gården.
– Det hade inte funnits djur här på 35 år och det tänkte vi ändra på.
Allergi uteslöt hästar. Mycket skötsel uteslöt kor. Men ett tidningsreportage om alpackor fick Ann-Marie att googla.
– Alpackor är estetiska, ovanliga, trevliga, sparkas inte, är bra betesdjur. Och så är de inte högljudda, de bara hummar lite.
I augusti 2012 kom de tre första alpackorna. Och sedan har det blivit fler. Ann-Maries och Ortwins initialer gav namnet Amor alpackor på verksamheten. I dag finns nio egna alpackor, ston, valacker och hingstar på gården, varav tre är egna uppfödningar. Dessutom finns två hingstar på besök.
Alpackor är ett kameldjur som lever i flock. Ett fullvuxet djur är ungefär en meter i mankhöjd och väger mellan 60 och 80 kilo. Ann-Marie beskriver sina alpackor som stora personligheter.
– Olga är ett bestämt sto som styr och ställer i gruppen. Från henne kan det komma en spottloska om det inte passar.
Alpackorna håller landskapet öppet, ger ull, och liv på gården. Men framför allt används djuren i event- och turistverksamhet. Stona är minst keliga, och det är valackerna Manolito, Aladdin och unghingsten Amor Optimus Prime som Ann-Marie tar med sig på event. Som turist kan man bo på gården eller delta i en guidad tur. Då får man hjälpa till med skötsel av alpackor och höns, umgås med djuren och lära sig mer om alpackor.
Som att alpackor vill ha hö, hösilage och speciellt kamelfoder. Att alpackor har en gemensam toalett som de använder. Att de klipps varje vår.
En gång om året bär det iväg på utställning för en internationell domare.
– Förra året var vår hingst Viggolino andra bästa svenska vita hingst.