Monica Jonasson tar emot skadade igelkottar och ekorrar på Kottecentralen i Nygård, Lilla Edets kommun. Där vårdas djuren tills de återhämtar sig. Sedan släpps de ut på samma ställe där de hittades.
Det man bör göra när en igelkott befinner sig i en potentiellt farlig situation, till exempel på en väg, är att flytta kotten därifrån. Men man måste vara uppmärksam och försiktig - risken finns att igelkotten bara ger sig tillbaka igen för att återgå till sitt bo. Om det är en igelkottsfamilj följer ungarna efter deras mamma.
– De starkaste ungarna följer med ut men det kan finnas kvar ungar i boet. Om mamman vill gå ska man hjälpa dem över.
Igelkottarna fridlystes 1972 och rödlistades i april 2020. Igelkotten riskerar alltså att försvinna i Sverige.
Igelkottarna förekommer mer sällan på landsbygden och oftare i våra trädgårdar. I stadsmiljö ställs kottarna inför andra hot, som gräsklippare och bekämpningsmedel. Det är också brist på buskar och lövhögar där de dagtid- och vintertid söker skydd, enligt Naturskyddsföreningen.
Kottecentralen säger att man ska vara uppmärksam på saker på marken som igelkottarna kan fastna i, till exempel olika nät. Man kan också placera ut vatten och mat till dem under natten.
– Man kan sätta ut maten runt klockan 20-21 eftersom att det är då de rör på sig. Kattmat eller blöt mat är det bästa. Vatten är också A och O, säger Monica Jonasson.