Dödsolyckan: Catharina satt fast i bilkö i nio timmar

Under måndagens trafikkaos satt många bilister fast i mycket långa köer på väg 55 vid Strångsjö. Inte förrän vid 22:30-tiden rådde framkomlighet igen.

22 januari 2019 14:04

En som satt fast i köerna är Catharina Sundin, kantor i Katrineholmsbygdens församling. Hon åkte från Norrköping till jobbet i Katrineholm och var en av de första som kom till olycksplatsen i Strångsjö, strax efter klockan 11 på måndagen.

– Jag kom ganska tidigt, men jag satt där i nio timmar. Jag kom någon minut efter olyckan och såg räddningspersonalen jobba.

Catharina Sundin hade med sig matlåda, eftersom hon skulle till jobbet, men ingen dryck.

– Jag hade lite huvudvärk på kvällen, men det spelar ingen roll, jag är fortfarande hel.

Kvart över åtta på kvällen kom Catharina Sundin ur köerna.

– Det var bara att åka hem igen. Jag hade snälla kollegor som ställde upp för mig under dagen.

Hon tyckte att det var frustrerande att se folk gå från sina bilar fram till olycksplatsen med sina telefoner.

– Räddningspersonalen behöver få göra sitt jobb i fred. De är enastående som vill jobba med detta, jag hoppas att folk inte filmade.

I sociala medier diskuteras om polisen eller Trafikverket hade kunnat dirigera bort köerna, eventuellt genom att ta loss vajerräcken och släppa ut bilister i motsatt körfält. Men för polisens del räckte inte resurserna till det, säger Carl Jan Ekberg, vid trafikpolisen i Nyköping.

– Vi fokuserar vår resurs på olyckorna, att komma fram och sedan stoppa trafiken. Katrineholm har inga stora trafikresurser, hela mitt gäng fick åka från Nyköping, förutom en som stannade på E4. Jag vet att Norrköping skickade folk också. Det var fullständigt kaos i går, flera långtradarolyckor och den tragiska dödsolyckan, långtradare som fick fel i rondellen i Katrineholm och långtradare som välte på väg mot Vingåker. I det läget kan vi inte göra mycket åt köerna, säger han.

Det finns heller inte särskilt många alternativa vägar, när 55:an inte är farbar, konstaterar Carl Jan Ekberg.

– Särskilt inte för den tunga trafiken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy