Mousserande viner har en alldeles särskild förmåga att leverera feststämning. Allt känns lite extra bra med bubblor i glasen. Varför? Svaret står nog att finna i det bubblande vinets urfader Champagne, som har ett otvivelaktiga rykte som lyxig festdryck. Det har sedan spritt sig vidare.
Bubbligt vin fungerar som festhöjare men godast är alltid Champagne. Och konstigt vore det ju annars eftersom en Champagne tar minst tre år att göra medan man i de minst fina varianterna av mousserat vin kan skjuta in bubblorna på några sekunder - precis som i en kolsyremaskin.
Med det inte sagt att det inte finns andra goda mousserande viner. Här kommer tips på fem goda bubblande viner - både lite billigare och lite dyrare.
Jens Dolk/TT
Minitipset
Bubblor även till desserten
Man kan dricka bubblor även till desserten. Detta lätt pärlande vin är fantastiskt till efterrätter som drar åt det lite friskt syrliga hållet - exempelvis glass, sorbet, citronpaj eller färsk frukt. Vinet är nämligen sött men också friskt med härliga pärontoner och druvig smak. Ni som har följt mig vet att denna typ av vin - Moscato d'Asti - är en av mina verkliga favoriter. En annan fördel är att det inte är så starkt, bara max 5,5 procent, vilket gör att det passar bra i slutet av måltiden.
Köp mer än en flaska - jag lovar att ni kan njuta av detta vin under hela sommaren till mängder av härliga desserter eller bakverk. Moscato d'Asti G.D Vajra 2013 (91249) Moscato d'Asti, Italien, 99 kronor. (TT)