Krispigt vita viner

"Ett glas krispigt vitt, tack". Så kan det låta när jag beställer vin på en restaurang eller i en bar - speciellt nu på våren. Vad man sedan får i glaset varierar. Här kommer tips på garanterat krispigt vita viner.

Foto:

Dryck2014-05-15 20:00

Jag älskar krispiga vita viner. Frågar man om det och kyparen kan sin sak brukar det hamna en sauvignon blanc från Loire eller nya Zeeland i glaset, eller kanske en torr riesling från Tyskland. En österrikisk grüner veltliner skulle också platsa, eller så klart klassikern - en Chablis. Naturligtvis finns det många fler alternativ.

Om kyparen däremot inte riktigt har koll kan man i stället serveras en fatlagrad chardonnay från Australien. Då blir jag inte glad.

Men genom att beställa ett krispigt glas vitt - i stället för bara ett glas vitt - så ökar ändå chanserna att jag får det jag vill ha - ett läskande glas att sippa på. Det är inte besvärande specifikt men lämnar samtidigt en viss möjlighet till kyparens fantasi och valmöjlighet.

Testa du också - ett glas krispigt vitt, tack.

Jens Dolk/TT

Krispig champagne?

Champagne med sin höga, friska syrlighet och sina mineraliska toner är också krispigt. Och extra krispig blir en blanc de blanc som bara är gjord på druvan chardonnay. Den är härlig som drink till salta eller syrliga tillbehör. Men glöm inte bort att champagne också är supergott till mat, exempelvis till en syrlig förrätt på fisk eller skaldjur. Hatt et Söner Grande Cuvée Premier Cru Blanc de Blancs Brut (7696) Champagne, Frankrike, för 351 kronor bjuder på fyllig doft av rostat bröd men en betydligt grönäppligare och mineraliskt frisk smak med citruston. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om