Riesling för alla gomar

Riesling är något av det bästa som finns. I varje fall i min mun. Så gyllene, så runt, så piggt, så fylligt, så friskt och så… underbart.

Foto:

Dryck2015-02-19 20:00

Det finns en riesling för varje gom. Sött som smågodis eller friskt som en vårvinterdag _ det är bara att välja efter kassa, humör och behag.

Själv går jag i gång på de knastertorra sorterna som kan vända en surmulen huvudvärksdag till en toppenkväll.

Riesling odlas på många håll, men de mest lyckade vinerna brukar komma från Tyskland, Österrike och Alsace. En del kommer också från USA och Australien.

De krispigaste sorterna har en väldigt markant och synnerligen tilltalande syra, samtidigt som det finns en behaglig fruktighet som ibland kombineras med en skön nästan oljig känsla. De sorterna passar bra till rätter med lite sälta i (som till exempel bacon), men även som en aperitif som sätter fart på hungern.

Hittar du däremot en riesling med lite sötma, är den en drömkavaljer för allehanda skaldjur. De riktigt söta modellerna är uuutsökta till ädelost eller söta desserter.

Riesling är alltid rätt.

Mia Gahne/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om